Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив джаз фест 2021

Брад Мелдау
Снимка: bradmehldau.com

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално соло барабани в композицията „Илюзия“, е сред изпълнителите, поканени на тазгодишния „Пловдив джаз фест“, който се организира от Мирослава Кацарова с нейния екип и пловдивската общественост. 

Става дума за Антонио Санчес – роден в Мексико американски барабанист от висша класа. Освен като лидер в различни формации, Антонио Санчес се включва в продукции на Пат Метини, Гари Бъртън, Майкъл Брекър, Чик Кърия, Авишай Коен (!), който участва в „Пловдив джаз фест“ през пандемичната 2020-а и очарова публиката с неземно музициране на пловдивската сцена. Тази година там е поканен още един знаменит музикант: Брад Мелдау. 

На 31 октомври от 20 часа в Дома на културата „Борис Христов“ е предвиден заключителният концерт на „Пловдив джаз фест 2021“ с участието на американско виртуозноно трио, съставено от лауреати – носители на награди „Грами“: Джеф Балард – барабани, Лари Гренадиър – контрабас и лидерът – пианист и композитор Брад Мелдау. 

В „Джаз клуб“ по програма „Христо Ботев“ имате възможност да чуете тримата знаменити музиканти, соло импровизации на пианиста и записи от съвместния албум на Мелдау с Крис Тили, който е изпълнител на разни (може би всички !?) видове мандолини и банджо. В предаването звучи и тема на Пол Макартни, която е от албума „Seymour Reads The Constitution!” (Сиймър чети конституцията!), по едноименната творба на Брад Мелдау. Тази композиция има интересна предистория. Пианистът споделя, че веднъж сънувал как актьорът Филип Сиймър Хофман му чете (на него, на Мелдау!) конституцията на САЩ. Музикантът казва, че гласът на Сиймър Хофман е бил „премерен, леко меланхоличен, примирен“, звучал е и „някак стоически“. На втори план, като фон, се е чувала темата на това, което впоследствие се превръща в музикалната пиеса „Сиймър чети конституцията!“. Когато се събудил, Брад Мелдау веднага нотирал мелодията, преди да избледнее, както често става при подобни случаи... Дни по-късно актьорът Филип Сиймър Хофман напуска този свят.

В богатата и добре подредена информация за „Пловдив джаз фест 2021“ пише: „Брад Мелдау е забележителен импровизатор, който с огромен интерес съчетава джаз, класическа и поп музика. Той обаче се занимава сериозно и с музикалната архитектура на своите произведения. В работата си често съпоставя и съчетава крайностите. Между импровизацията и формализма Мелдау успява да създаде ефект на контролиран хаос“.

Позволявам си да добавя думи на китариста Джон Маклафлин, изречени по повод джаза в предишните години, в наши дни и изкуството въобще: „Пуристите изчезват като птицата додо“.

Снимки: bradmehldau.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45
Orchestre tout puissant Marcel Duchamp

Всемогъщият оркестър "Марсел Дюшан" в София

Афробийт , (пост)пънк , авангарден поп , инди-джаз … каквото и да кажем за музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp (или Всемогъщия оркестър "Марсел Дюшан"), ще е хем точно в целта, хем крайно недостатъчно. Възникнал преди 18 години в независим скуот (завзето градско пространство) в Женева, днес Оркестърът наброява 12 души с две..

публикувано на 07.05.24 в 19:52
Проф. Пламен Джуров

Проф. Пламен Джуров – един диригент, една епоха

През последните близо 50 години името на проф. Пламен Джуров се утвърждава като емблема и запазена марка за висше художествено майсторство в извайването на музикалната тъкан чрез висока ерудиция, богата душевност, себеотдаденост на любимото изкуство – музиката, винаги търсещ нови пътища и неизследвани хоризонти, вдъхновен експериментатор и не на..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Чик Кърия и Пако де Лусия - двама приятели и двама от

Приказни сюжети в развитие

От 7 май (02:00-03:00), в три последователни нощи по същото време започва "Музиката, която обичам" с нов (стар иначе) водещ - може и да го разпознаете на една от снимките. В мини-поредици за поне по месец и нещо ви очаква за начало следното: 7.5 - Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на Програма..

публикувано на 06.05.24 в 23:08
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05