Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летопис '21 – спомените като среща


В Гьоте-институт София се открива изложбата „Летопис '21“ на Студио за документален театър VOX POPULI на 17 ноември в 19 часа. Изложбата е инициатива за „асистирано спомняне“ – сесии-разговори, в които превеждаме възрастни хора през пътеките на собствения им жизнен път, и в резултат на тези „сеанси“ се създават индивидуални летописни сборници, своеобразни „книги на живота“, средство за поколенчески диалог и запазване на родовата памет.

Вместо за да ги превърне в театър, Неда Соколовска този път се захваща с дълбочинни интервюта за да запише спомените за целия живот на четирима много възрастни българи от различни краища на страната. Всеки от тях получава своята книга, а всички ние получаваме шанса чрез житейската им история да се срещнем с тях.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Поглед "Отблизо" към съвременната българска поезия

Вече е факт първото издание на фестивала "Отблизо" на съвременна българска поезия във Велико Търново. На сцената при Художествената галерия "Борис Денев" два дни около двадесет поети, издатели, литературни критици и журналисти представяха и бяха представени, споделяха свои стихотворения, разговаряха, обсъждаха или просто се радваха спонтанно на това,..

публикувано на 10.06.24 в 16:35

Пламен Димов и средата, която си правим сами

"Хага" е от театралните постановки, в които актьорската игра носи наслада за сетивата. Едно истинско пиршество. Пиршество на актьорската игра, но с ясно заявена позиция. Потвърждава го и "Икар"-ът, който спектакълът получи през тази 2024-та година. Ще кажете, предаването, в което става дума за "Хага", е за кино, защо се говори за театър? Ами те..

публикувано на 10.06.24 в 15:20

Комар и вирус в разказите на Иван Димитров

Иван Димитров пише разкази, стихотворения, пиеси и романи. След книгата му с кратки разкази "Силата на думите" в новата "Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар" той е постигнал свърхкраткост – има и разкази от един ред.  Писани по време на Covid пандемията, те ни срещат отново със запазената марка на Иван-Димитрвото писане –..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Яков Джераси (вдясно) и Емил Янев

Космополитният посланик на сближението

В епизод 548 "Трамвай по желание" среща своята публика с космополитния посланик на сближението, съгласието и помирението Яков Джераси. Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Еврейският му род води началото си още от XIV век в Испания. Както е известно, сефарадските евреи са прокудени оттам и част от..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Заплаха ли е ИИ за книгоиздаването?

Заплаха ли е изкуственият интелект за книгоиздаването? Мария Соколова – студентка втори курс "Книгоиздаване" в Журналистическия факултет, разказва в "Нашият ден" за книгата "От ръкопис към алгоритъм " – дело на студентите от "Учебно издателство – майсторски клас 1 и 2" с ръководител д-р Георги Александров. Задачата на Мария Соколова и..

публикувано на 10.06.24 в 09:55