Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ на 60 години

Един от най-реномираните български инструментални състави и, със сигурност, най-добрият български камерен оркестър отбелязва през 2022 г. достолепните 60 години от своето съществуване. Това е камерният ансамбъл „Софийски солисти“. Важно е да се отбележи, че ансамбълът е създаден през 1961 г. под името „Софийски камерен оркестър“, но в изминалите вече шест десетилетия се е наложило мнението за начало на летоброенето на състава да се счита датата 19 март 1962 г. Тогава Софийският камерен оркестър дава първия си концерт под диригентството на своя основател Михаил Ангелов, а в следващите десетилетия главни диригенти са Васил Казанджиев, Емил Табаков и Пламен Джуров.

Органично единство между традиция и съвременност – това е мощният градивен елемент, върху който вече 60 години Софийският камерен оркестър, наречен впоследствие „Софийски солисти“, се утвърждава като еталон за изпълнителско майсторство, професионализъм и високи художествени постижения в интерпретирането на музиката от барока до съвременността.


Широкият жанров диапазон е другият градивен елемент, превърнал се в своеобразна емблема и „запазена марка“ на състава. Още от основаването си, идейната насока в програмите на всеки един от концертите му е изграждането на мостове между времето и епохите, дори когато съответната концертна програма има конкретна тематична насоченост.

Проф. Пламен Джуров
Идеята за изграждане на мост между миналото и настоящето с поглед към бъдещето е основната линия в изданието на предаването „Студио „Музика“ на 12 април 2022 г. от 19.30 часа, посветено на изкуството на камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Пътеводител в това вълнуващо приключение в музикалното време и пространство е настоящият главен диригент на състава и гост в студиото проф. Пламен Джуров. За един от основните акценти в историческото развитие на състава и в днешния ден, а именно приемствеността между отделните генерации – изпълнители и диригенти – маестро Пламен Джуров споделя:

В предаването, освен прекрасна музика от различни стилове и епохи в изпълнение на камерния ансамбъл „Софийски солисти“, звучат и гласовете на трима от доайените на състава, представители на различните инструментални групи в него: проф. Огнян Константинов – водач на виолите, Стоимен Пеев – водач на вторите цигулки, и концертмайстора Йордан Димитров.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15