Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радой, една красива грешка, не беше пешка

3
Снимка: ДА "Архиви"

В епизод 461 „Трамвай по желание“ представя на своята аудитория част втора от трилогия, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин.

„Радой Ралин – една красива грешка“ – това е спектакълът, с който Сатиричният театър прави своя поклон за юбилея на Радой Ралин. Как? Разказва директорът на театъра Калин Сърменов.

Всъщност първоначалният тласък за Стършеловите театрални спектакли идва в далечната 1951 г., при това в Чехословакия.

Ще научите как 12 футляра, съдържащи 12 еднакви грамофонни плочи с речи на Клемент Готвалд се прераждат в колекция от класика, джаз и вариете.

И още. Какви уроци дава неподражаемият Илия Бешков.

Как пародията за златната рибка се превръща през 1993 г. във „Властитутка“. Случаят „Импровизация“, Кантатата за кафето и Благоевградската камерна опера „ИГРА“. Или – шопи се забавляват със старинен испански театър.

Накъде ни насочват телефонните свидетелства на Ицко Финци. Композиторът Димитър Христов и солидарността на интелектуалците.

И най-сетне – страховитият въпрос: „Докога над страната ни бащина ще вилней тази страшна простащина“.

В епизод 461 участие взимат Калин Сърменов, Пламен Карталов, Кин Стоянов и Ицко Финци.

Снимки: ДА "Архиви"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

Спомен за Катя Филипова

В рубриката "Епизоди от живота" почитаме живота и творчеството на певицата Катя Филипова, по повод 75 години от рождението и 12 години от кончината ѝ. Катя Филипова, родена на 13 май 1949 година във Варна, израства в музикално семейство с дълбоки корени в руската история. Някои от тях са били губернатори, генерали, композитори, оперни певци и други хора..

обновено на 13.05.24 в 08:52

"Зад кулисите" – магията на сценографията

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София. "Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за..

публикувано на 13.05.24 в 08:06
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15