Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творците Табакови пред обектива на Стефан Джамбазов

7
Снимка: ngpisvetiluka.com

В галерията на Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" може да бъде разгледана до 12 май изложбата с фотографии на Стефан Джамбазов "Емил, Юлиян и Мартиан…". Диригентът и композитор Емил Табаков и двамата му синове – сценографът, художник и режисьор Юлиян и скулптурът (а напоследък и пънк музикант) Мартиан са творци, емблематични за съвременното ни изкуство.


Фотоизложбата "Емил, Юлиян, Мартиан…" на Стефан Джамбазов (1951-2021) е втората изложба с негови снимки след "Андрей Даниел – последните 7 години". Стефан Джамбазов бе един от създателите на сайта за култура "Въпреки" и едноименната фондация, журналист, кинодокументалист, радиоводещ и дори за година директор на програма "Христо Ботев".

"Емил, Юлиян, Мартиан…" е първата изложба по проекта на фондация "Въпреки" с подкрепата на Столична община и в партньорство с НГПИ "Св. Лука". Следващите изложби ще са в партньорство със Софийската филхармония, младежкия клуб "The Step" и СБХ.

Снимки: НГПИ "Св. Лука"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Литературен клуб „Касталия“

Само мащабният мечтател може да постигне много

Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" гостува в морската столица Варна, за да се "докосне" до "Касталия" и до детското вдъхновение. От години децата от литературния клуб към Общинския детски комплекс в града участват в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българското национално радио. Много от тях са..

обновено на 29.04.24 в 11:55
Иво Гочев и Антон Митов (от ляво надясно)

Антон Митов представя: Иво Гочев от Big Mama Scandal

Иво Гочев е основател, текстописец, композитор и фронтмен на създадената в началото на 90-те години рок група Big Mama Scandal. А бандата става първата българска рок група, излъчена по музикалния канал МТВ. Какво е общото между Том и Джери и Big Mama Scandal – умно, логично и почти научно сравнение на Антон Митов. За участието на групата в..

публикувано на 29.04.24 в 11:36

"Под езика: част втора" – моментната снимка на настоящето ни

Въображението трябва непрекъснато да бъде смущавано, смята художникът и калиграф Дамян Дамянов. За да ни напомни, че именно въображението е това, което ни отличава като разумен вид, през 2016 година той започва графичен и социален експеримент, който вече има продължение. "Под езика: част втора" изследва и трансформира познатите ни букви в своеобразни..

публикувано на 29.04.24 в 09:40

Уъркшопът "My inner dance" отключва вътрешния ни свят през танца

Хората танцуват от зората на човечеството. Танцът е универсален език, който създава една общност отвъд политическите, етнически и културни бариери. През 1982 година Международният танцов институт обявява датата 29 април за Световен ден на танца. В "Нашият ден" разговаряме с Ина Георгиева  за уъркшопа "My inner dance" . Уъркшопът е насочен към..

публикувано на 29.04.24 в 09:18