Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 9-15 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 15 май.

До 19 май ще продължи 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", тази година под надслов „Танцувай, за да те танцуват, движи се, за да те следват“. Програмата на фестивала поставя темата за мястото на установените схващания за съвременния танц днес и развитието на артистичната перспектива на хореографите и изпълнителите на сцената, в контекста на изострящата се чувствителност и дебат по различни политически, социални и естетически теми.

„Лулу“ от немския драматург и поет Франк Ведекинд е новото заглавие в репертоара на Театър „София“. Режисьор е Крис Шарков, а преводът е дело на Владко Мурдаров. "Лулу" разказва историята за съдбата на млада жена в развлекателнaта индустрия. Тя преминава през различни прояви на продажба и илюзия – от златната ера на киното до днешната епоха на интернет. Главната роля на Лулу играе Елеонора Иванова – най-новото попълнение на трупата на Театър "София". В „Артефир“ режисьорът Крис Шарков сподели повече за пиесата.

На 5 май от в галерия „Капана“ в Пловдив бе открита съвместната изложба живопис „Крачки в паметта“ на Калина Мавродиева и Юлий Таков. Пътят в изкуството и на двамата тръгва от Пловдив. За Калина – от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, а за Юлий – от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. В „Крачки в паметта“ авторите ще представят по няколко цикъла картини – живопис и рисунки, които всеки от тях е създал през последните десет години. Гостуването им в Пловдив е тяхното най-цялостно съвместно представяне от 2019 г., когато започват общите им изяви. За това какво могат да видят посетителите до 2 юни, разказват авторите.

Между 11 и 16 май в Шумен се провежда Театрален фестивал „Нова българска драма“. Домакин е Драматично-кукленият театър "Васил Друмев". Тази година участие вземат 16 спектакъла, а журито, начело с проф. Пламен Марков, оценява 11 постановки от Младежкия театър, Театралната работилница "Сфумато", Театър 199, Драматичния театър в Ловеч, Театрално-музикален център - Кърджали и др. Театроведът д-р Светла Бенева, селекционер на спектаклите в състезателната програма, беше събеседник в „Артефир“ в сряда, за да сподели наблюденията си от състоянието на българския театър в трудното време от последните години.

На 12 май в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена книгата „През всички граници. 129 стихотворения от 32 поети, преведени от Людмил Димитров“. Изборът от текстове е на проф. Димитров и включва творби в превод от английски, руски, словенски и сръбски на Уилям Шекспир, Робърт Бърнс, Ръдиърд Киплинг, Василий Пушкин, Николай Гогол, Борис Пастернак, Булат Окуджава, Ина Лисянска, Франце Прешерн и др. В „Артефир“ в четвъртък проф. Людмил Димитров беше гост на Силвия Чолева.

На 24-ти май – Празник на българската писменост, духовност и култура, в Театър "Българска армия" Фондация "Академия Аскеер" ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Наградите "Аскеер" са най-старите и единствени по рода си театрални награди в България. Отличията се дават "от артисти – за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. През 31-годишната си история Фондация "Аскеер" разглежда и оценява стотици творци и спектакли. Единадесетте спектаклови категории на "Аскеер 2022" включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г. Тази година обект на внимание бяха над 90 представления. В „Артефир“ в петък събеседник беше актрисата и председател на журито по номинирането Стефка Янорова. Тя сподели впечатленията си от изминалия театрален сезон.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Балев (вдясно) и Емил Янев

Бележки по един разпад

В епизод 547 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад драматург и поет Васил Балев. Повод за това пътешествие е постановката на неговата пиеса "Свлачище", която предизвика сериозен интерес и полемики сред театрали и публика. Всъщност драмата е отличена с номинация за "Икар" още през 2021 г. Но първата постановка в "Сфумато" е..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Как да пробудим героите в нас?

Книгата "Да пробудиш героите в теб" на американската авторка д-р Каръл Пирсън излиза в ново разширено издание на български език, поради големия читателски интерес. Изданието е резултат на задълбочено двайсетгодишно изследване на авторката, което обогатява теорията на швейцарския психиатър и психотерапевт Карл Густав Юнг, опирайки се на..

публикувано на 06.06.24 в 17:02

Нова биографична книга за Алеко Константинов

"На Алеко Константинов може да съперничи единствено славата на неговия злополучен герой. Няма български писател с такова огромно присъствие в българската култура, с такова влияние върху самосъзнанието и самооценката на българина, върху самочувствието на интелигенцията ни, играл толкова успешна роля не в областта на виртуално-литературното, а в реалната..

публикувано на 06.06.24 в 16:45
Атанас Атанасов

Другите места и пейзажи на Атанас Атанасов

Галерия "Арте" представя самостоятелната изложба на художника Атанас Атанасов "На друго място". Това интригуващо заглавие е подсказано от неговия колега Станислав Памукчиев, който откри тази експозиция на именития ни артист.  Изложбата включва серия нови картини, предимно живопис в различни размери, като повечето от тях са във форма на кръг,..

публикувано на 06.06.24 в 15:42
Стефан Диомов

Стефан Диомов: Най-голямото чудо в моя живот е усмихнатата, пееща публика

Стефан Диомов е един от музикантите с най-голям принос към българската популярна музика. За музикалния живот, за родния Бургас и за нестихващото вдъхновение – разговор в "Нашият ден" с композитора, създал репертоара на редица обичани български изпълнители като група "Тоника", Ева и Гого, Ваня Костова и Тони Димитрова . "Музиката е моят..

публикувано на 06.06.24 в 10:46