Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 461

Правото на връх

Радой Ралин в ателието на Георги Чапкънов-Чапа

В епизод 461 (трета част) "Трамвай по желание" завършва своятa трилогия, посветена 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин.

След като в първите два спектакъла се доказа, че Радой е "една красива грешка, но без да е пешка" и се установи какви са взаимоотношенията на Радой с публиката, Ралин и републиката, днешният заключителен епизод навлиза в личния, семеен свят на големия творец.


Вратата на фамилията отключват синовете Кин и Стефан и внучката София.

Знаменитият поет, писател и близък приятел на сатирика Недялко Йорданов разказва за пиесата "Конферанс" и сатиричните спектакли с участието на Радой в Театър "Възраждане". И как Ралин застана като страж срещу заповедта на Янчулев за разпускането на трупата.

София Стоянова
Литераторът Росица Димчева представя подготвения за печат сборник със стихове на Радой Ралин "Късно откритие", под съставителството на внучката София Стоянова.

Чуйте предаването от звуковия файл.
Снимки – архив на Радой Ралин в ДА "Архиви", БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Щерев и Емил Янев

По следите на един забравен часовник

В епизод 544 "Трамвай по желание" среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев. Биографичната справка за Митко Щерев е пълна с обрати и знаци на съдбата. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол в бедно семейство. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Отначало свири на акордеон. Завършва музикалното..

публикувано на 29.05.24 в 18:15

Светлин Симеонов с премиера на нова стихосбирка

"Има неща, които са неоспорими научни факти. Просто са такива и нищо не е в състояние да ги промени. Понякога точно от тях стават най-добрите поетични метафори. Които говорят повече от всякакви заплетени и усложнени словесни еквилибристики. Просто е: сърцето е анатомичен орган, който през целия ни живот, от раждането до гроба, не спира нито за миг...

публикувано на 29.05.24 в 16:50

СБП обяви носителите на годишните национални литературни награди

Съюзът на българските писатели за 102-и път в историята си връчи традиционните Годишни съюзни литературни награди по жанрове за книжна продукция за изминалата година. В навечерието на 24 май станаха известни и носителите на  съпътстващите литературни награди "Божидар Божилов", "Георги Братанов" и "Гео Крънзов" за настоящата година. Оповестена бе..

публикувано на 29.05.24 в 16:19

"Равновесие" на Гергана Минкова в галерия "Нюанс"

Галерия "Нюанс" представя изложбата на талантливата художничка Гергана Минкова, известна със своите вдъхновяващи творби, които изследват връзката между реалността и въображението. С фокус върху линията, разделяща небето и земята, тя изразява красотата на преходността и силата на живота. Изложбата разкрива търсенията и колебанията на..

публикувано на 29.05.24 в 14:45
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Изкуство, което не служи на просветата, за мен е безсмислено

Няколко дни след 24 май в "Нашият ден" диригентът Йордан Камджалов споделя своите възгледи за просветата, културата и образованието, като път към цялостното здраве на отделния човек и на обществото. За втори път – на 28 септември – интердисциплинарният просветния център "Академия за човека" , дело на фондация "Йордан Камджалов", ще отвори..

публикувано на 29.05.24 в 13:56