Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите довериха на Манол Пейков близо 3 милиона лева

Снимка: Facebook/Manol Peykov

На 24 февруари бяха връчени наградите на "Свободен електрон" на Мрежата за гражданско действие BlueLink, които отличават водещи дигитални инициативи за опазване на природата, демокрацията и укрепването на ценностите на обединена Европа.

Голямата награда на публиката "Свободен електрон" спечели издателят Манол Пейков. За него са гласували 2618 души за организираните от него каузи в социалните мрежи. Те са:

• за закупуване на жизнено-необходими генератори за страдащите от руската агресия в Украйна;
• за изпращане на книги за българите в Украйна, които пристигат в Болград, откъдето се разпределят по всички населени места с българи;
• за изпращането на хуманитарна помощ на жертвите от земетресението в Сирия и Турция.

От февруари 2022 г. Манол Пейков е организирал над 25 кампании за събиране на средства за Украйна.

Специално за "Аларма" Манол Пейков даде интервю, в което каза:

"До момента (към 1 март 2023) са дарени 1 380 000 лв. само за закупуване на генератори, които изпращаме в Украйна.

Не са се уморили българите да помагат. Войната се нормализира в умовете на хората, на тези, които гледат войната отстрани, те  свикнаха с нея, така е устроен човек – не може постоянно да мисли за лошите неща. Стотиците хора които загиват в Украйна всеки ден, не попадат в новините.

И затова, когато започнах през ноември миналата година кампанията "Генератори за Украйна" толкова се изненадах, защото се затъркаля една снежна топка – за една седмица събрахме половин милион, а за два месеца събрахме почти 1 милион и половина лева. Това е нечувано, това е извън представите ми на какво е способен българинът. Тези пари са дарени от над 10000 българи, които са отделили от залъка си, от подаръците на децата си, за да дадат средства на непознати хора в Украйна. Доставяме с тирове до Одеса и до Киев, те минават по проверени пътища. Държа, когато хората даряват, да казват за какво точно дават парите си. Някои даряват анонимно, други дават и казват: "За каквото има най-голяма нужда". Над 470 генератори вече са доставени в Украйна.

Аз самият досега успях да стигна само до Одеса и до Болград. Няма да забравя колко тъмна беше Одеса когато пристигнахме – черна като Ада, хората които ни посрещнаха ни светеха с челници, има режим на тока.

Когато стана земетресението в Турция и Сирия трябваше да действаме много бързо. За две седмици събрахме почти 1 милион лева."

Какво научихме за себе си за тази една година война. Вие самият какво научихте?

"За тази една година разбрах, че е клише това, че българинът бил циничен, че си гледал само в своята паничка. Не е вярно това.

Хората ми имат доверие, защото виждат в мен заместител на неработещите институции. Проблемът не е в мнозинството, което е недоверчиво, а в самите институции, които са предизвикали това недоверие с години непрозрачност и корупция. За мен е магия, аз не мога да си обясня и до ден днешен това доверие, което получавам от хората.

Видя се, че може и по друг начин, че българите не сме кофти хора, които стоят на опашката на Европа. У нас има сила, енергия, съпричастие, любов, има желание за промяна, аз просто отпуших капачето съвсем леко и енергията, която я е имало, изведнъж избухна."

Към днешна дата с дарения и чрез доброволците на Манол Пейков вече са изпратени 110 специални палатки, които ще бъдат монтирани за нуждаещите се хора в Турция. Един тир с брашно вече е пристигнал в Северна Сирия, а през следващите дни се очаква още два тира с брашно и още четири камиона с дрехи да заминат в посока за Сирия.

До сега в Сирия са пристигнали общо 16 камиона, от които два са с детски и бебешки храни.

За пострадалите от земетресенията през февруари в Турция и в Сирия на Манол Пейков българите до момента са дарили близо 1 300 000 лв.

На 21 февруари се учреди фондация "Манол Пейков и приятели", която ще събира и обработва всички дарения (както за различните инициативи, свързани с Украйна, така и за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия).

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15