Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект или новото бъдеще на бизнеса

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Чрез изкуствен интелект всяка IT компания може да увеличи производителността си от 2 до 5 пъти в следващата една година. Преди броени дни се проведе първото събитие от поредицата Business Tree на БАСКОМ, което е част от серия събития с практичен характер, в които лидери от технологичния сектор се събират, за да споделят за проблемите и предизвикателствата, с които се сблъскват.

Подробности в "Нашият ден“ разказват Марина Шидеров, член на Управителния съвет на БАСКОМ, и Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ, СЕО и съосновател на една от най-големите гейминг компании.

"Инициативата е нов практичен формат на БАСКОМ за серия от събития, в които лидери от технологичния сектор се срещат и си говорят за всички предизвикателства, с които се срещат. Идеята е за един по-различен формат, който да има истинска добавена стойност чрез съдържание“, посочва Марина Шидеров.

Тя допълва, че темата за изкуствения интелект е изключително гореща, защото това дава нова перспектива за IT сектора. Важно е бизнес лидерите да имат визия, за да пренастроят компаниите си.   

"Изкуственият интелект не е в момента темата, а е единствената тема. Каквито и епитети да използвам, няма да преувелича колко е сериозна ситуацията в същност ситуацията. В IT сектора най-бързо ще дойде при него промяната и съответно най-бързо трябва да реагира. А иначе това касае всички сектори и всички професии“, казва Доброслав Димитров.

Той допълва, че тази технология е достъпна до всички. В момента само ChatGPT има над 100 мил. потребители по света. Милиони разработчици работят с тези инструменти надграждат и ако компаниите не са в крак с това, може да станат силно излишни. 

Дали свърши времето на програмистите? Този въпрос е абсолютно валиден за всички професии, свързани с интелектуален труд.

"Трябва да се притесняваме не от изкуствения интелект, а от естествения. Тъй като едни хора, които прегърнат тези технологии и започнат да ги използват, ще станат 10 пъти по-ефективни от другите хора, които не ги ползват, и съответно ще заемат техните работни места“, твърди Доброслав Димитров. 

Марина Шидеров поясни, че сега всички IT лидери имат голяма сила в ръцете си, защото това отключва един много красив и нов свят. 

В центъра на всека една технология стои човекът, но има значение дали той иска да бъде там. Ако хората смятат да игнорират тази промяна и да си живеят без нея, ще станат силно излишни. Тези, които я ползват, ще са в пъти по-добри от тези, които не я ползват, обобщава Доброслав Димитров.

Да управляваш изкуствения интелект изисква огромна отговорност и има сериозен морален аспект. Всички в момента са се вторачили в IT сектора, защото той основополагащ и критичен сектор за икономиката.

Доброслав Димитров коментира, че данък свръхпечалба е данък "свръх икономическа глупост". В основата на всеки бизнес е това да инвестираш години и да работиш дори на загуба и в някакъв момент да реализираш печалба. За да имаме икономика на висока добавена стойност, означава да не изземваме тази стойност, когато се появи. А данък свръхпечалба ще удари индустрията с висока добавена стойност. Това е изключително опасно за бъдещето на България.

"В ръцете си държим огромна сила в момента, но зависи как ще я използваме. С колегите от IT сектора носим голяма отговорност, за това как ще се справим по възможно най-етичния начин и ще приложим тази сила в създаването на добри неща", допълва Марина Шидеров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01

Колко и какво четат децата в град Елена?

Градската библиотека в Елена играе важна роля в живота на децата, предоставяйки им достъп до разнообразна литература и организирайки различни дейности и конкурси. За дейностите и предпочитанията на младите читатели разговаряхме с Мария Минчева , библиотекар в Детския отдел на библиотеката. Ето какво тя сподели в ефира на "Нашият ден": "Да,..

обновено на 21.05.24 в 12:01

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция. Днес почитаме..

обновено на 21.05.24 в 11:28

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44