Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специално интервю на Роберто Аланя и Александра Кужак преди концерта им в София

Снимка: @RobertoAlagna.Tenor

На 26 май в Първа зала на НДК една от най-обичаните оперни двойки ще изнесе концерт под диригентството на Найден Тодоров, съпровождани от Софийската филхармония.

През 2019 г. по време на честванията на 150 годишнината на Виенската опера пред репортера Радослав Марков специално за нас Роберто Аланя сподели, че отдавна иска да дойде в България за спектакъл или концерт, че има много български приятели и ще се радва, ако скоро това се случи.


Ето че датата наближава, а ние със Снежина Здравкова потърсихме контакт с двамата певци. Снежина ги откри във Вроцлав и двамата бяха много щастливи да разкажат за живота си, за това какво харесват. Не издадоха какво подготвят, но обещаха прекрасни арии и дуети.

Преди концерта в София, на 15 май двамата ще изнесат песенна вечер в операта в Цюрих, а на 5 юни ще бъдат във Виена за концерт с арии и дуети от италиански и френски опери


В звуковия файл може да чуете част от предаването "Неделен следобед", в което беше излъчено интервюто с двамата.

Снимки: ФС на Роберто Аланя, sofiaphilharmonic.com, БГНЕС
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15