Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За педиатрията – с любов!

Проф. Владимир Пилософ
Снимка: Кирил Чобанов

Няма по-подходящо послание към детските лекари, посветили своята професионална и човешка обич на най-малките. Затова разговорът с проф. Владимир Пилософ, дългогодишен председател на Българската педиатрична асоциация, бе белязан от най-важните проблеми в тази област.

Очертахме в началото няколко акцента: характерните болести в ранната възраст, проблемите на детството и юношеството, спешната педиатрична помощ, изграждането на прословутата Национална детска болница.

Проф. Пилософ с тревога сподели, че педиатрията не е от най-желаните специалности сред младите лекари, съсловието намалява и работи до напреднала възраст. Именно това налага включването на специализанти като помощници на лекарите, особено в болниците, разпиляна е самата болнична педиатрична инфраструктура. За различни здравословни проблеми родителите трябва да водят децата в голям брой лечебни центрове. Да не говорим за случаите, в които определени болести и аномалии, дадени диагнози налагат лечение в чужбина, което създава огромни проблеми на родителите и на обществото.

Стигнахме и до генералния въпрос: какво тревожи педиатричната общност в идеите за изграждане на Национална детска болница? Проф. Пилософ подчерта, че има напредък, но темповете са твърде бавни. Подобни структури, чиито опит можем да пренесем в България, има в съседна Румъния и на много места в Европа. И докато говорим за проблема вече 20 години, бяха построени магистрали, спортни зали, инфраструктурни проекти, но не и детска болница. Къде са приоритетите на държавата – попита риторично педиатърът. И подчерта, че Българската педиатрична асоциация е дала своето становище и професионална позиция за критериите, които да бъдат спазвани при изграждането и структурирането на детската болница.

В съботното издание "За здравето" не отминахме и въпроса за ваксините – задължителните от имунизационния календар и препоръчителните. Ние – родители и общество, оставаме скептици по отношение на ваксините. Дори и след Ковид 19. Особено тревожен е фактът, че няма никакъв интерес към ваксината срещу папилома вирус – за превенция на рак на маточната шийка и на други онкологични заболявания.


В края на срещата ни поговорихме и за проблемите на съня – включително и в детската възраст. В дискусията се включи д-р Нейко Нейков, невролог и специалист, който уточни спецификите на съня в различните възрастови групи и обеща участие по темата в един от следващите броеве на специализираното здравно предаване.


Накрая нашият екип пожелава на своите слушатели и приятели, пролетни дни в началото на месец май, слънчев Гергьовден и среща в ефира в събота, 13 май.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32