Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди балотажа: свободни избори, които са дълбоко нечестни

Турската демокрация без разкрасяващи епитети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските граждани не можаха да изберат своя президент от първи път и сега – надпреварата продължава. В навечерието на решителния втори тур, когато тонът и от двете страни се втвърдява, е разговорът в "Мрежата" с Мехмед Юмер, главен редактор на новинарския сайт "Obzornews".

Турската демокрация  без грим

"Напоследък, особено между първия и втория тур, думата "демокрация“ в Турция наситено се използва в реториката на управляващата Партия на справедливостта и развитието и нейните лидери, начело с президента Ердоган, а опозицията много се оплаква от липсата на  демокрация. Само един пример: преди изборите на 14 май, преди първия тур, 20 и повече телевизионни канала, едновременно, предаваха обръщение на президента Ердоган. От друга страна, има статистика, която показва, че преди изборите, в ефир, управляващата Партия на справедливостта и развитието и посланията на президента Ердоган са излъчвани 34 часа. Сравнение с това на  опозицията и на нейния лидер Калъчдароглу  са отделени 32 минути, т.е. 1:10. Така че, докато опозицията се оплаква от липсата на демокрация, президентът Ердоган много добре си излъска имиджа пред света, като направи много добър PR за себе си. В интервю за СNN и журналистката Беки Андерсън той зададе реторичен въпрос: "Кой диктатор би се явил на втори тур?" Имаше предвид, че ако той е диктаторът и ако в Турция няма демокрация, то всичко е щяло да приключи още на първия тур. Но ето, видите ли, в Турция има съвсем свободни, честни и демократични избори, което се разминава, разбира се, с действителността."

Ердоган- необикновеният политик

"Вътре в самата Турция публичният образ на президента Ердоган не се е сринал. Даже за неговия консервативно-ислямистки електорат този образ е много жив, много харизматичен, защото те не възприемат президента Ердоган като обикновен политик, който  трябва да се смени през 4-8 години. Напротив. Те вярват, че той трябва да ги води докато има сили, защото в Турция, в крайна сметка, основният културен сблъсък е между секуларисти и ислямисти. От тази гледна точка бихме казали, че вътре в страната Ердоган ще утвърждава и стабилизира своята власт, но това ще бъде за сметка на демокрацията."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

"Изкуство в помощ на изкуството": Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

Новият брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42