Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ярки оперни гласове – 105 години от рождението на Биргит Нилсон

10
Снимка: birgitnilssonprize.org

Самороден талант, с огромен гласов потенциал и изключително актьорско присъствие на сцената, Биргит Нилсон ярко изпъква сред водещите сопрани на 20-ото столетие. Най-известна остава с превъплъщенията си в оперите на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Търсен изпълнител е в кантатно-ораториални творби. Оставя прекрасни записи и в камерния репертоар с песни от Р. Щраус, Жан Сибелиус, Вилхелм Стенхамар.


Биргит Нилсон съчетава здравата връзка със земята, наследена от семейната среда, с огромен, природно даден глас и силна воля за развитие, които я отвеждат на всички най-големи световни сцени и я превръщат почти четири десетилетия в еталон за вокално и драматично присъствие. След приключване на активната си изпълнителска дейност Биргит Нилсон отдава последните 20 години от живота си на подготовката на млади оперни таланти. Фондацията, носеща нейното име, основава през 2009 г. най-голямата награда в съвременния музикален свят, която е изключително признание за таланта и майсторството на избраните творци.


Бъдете с нас в съботната оперна вечер, на 10 юни от 20 часа, в която излъчваме камерни и оперни записи на Биргит Нилсон в творби от Рихард Вагнер, Рихард Щраус, Жан Сибелиус, Карл Мария фон Вебер.

Действащи лица и изпълнители в операта "Оберон" от Карл фон Вебер:
• Оберон, цар на елфите (тенор) – Доналд Гроуб
• Титания, негова жена – без пеене
• Пук, прислужник на царя (мецосопран) – Марга Шимл
• Хюон, рицар от Бордо (тенор) – Пласидо Доминго
• Шеразмин, негов оръженосец (баритон) – Херман Прай
• Харун ал Рашид, халиф на Багдад – без пеене
• Реция, негова дъщеря (сопран) – Биргит Нилсон
• Фатиме, нейна робиня (мецосопран) – Юлия Хамари
• Карл Велики – без пеене
Говорни роли:
• Бабекан, персийски принц
• Алманзор, принц на Тунис
• Рошана, негова жена
• Надине, робиня на Рошана
• Абдала, морски пират
Хор и симфоничен оркестър на Баварското радио. Диригент Рафаел Кубелик.

Снимки: birgitnilssonprize.org
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05