Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Театроскоп" среща артисти от пет държави

Снимка: @triotheatre

Артисти от България, Италия, Испания, Чили и Бразилия ще представят новаторското си изкуство в Международния фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп".

Той беше създаден миналата година по инициатива на театър "Art Land”, а второто му издание ще зарадва от 12 до 16 юни зрителите в София, Пловдив и Бургас.

"Театроскоп" е посветен на една все още нетрадиционна за България театрална форма – така наречения театър в кутия. Това е театър само за един зрител. Характерното е, че актьорите представят своите театрални миниатюри в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти.

Всяко представление продължава от 3 до 5 минути, като може да се гледа само от един човек. Няма възрастово ограничение на зрителите – миниатюрите са предназначени и за деца, и за възрастни, но всеки от тях възприема различни пластове от спектакъла, разказа в "Артефир” режисьорката Мария Банова.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Публиката в София може да гледа представленията  в продължение на 3 дни – на 12 юни в Grand Hotel Sofia, на 13 юни – в "Музейко" и на 14 юни – в Дома на културата "Красно село". На 15 юни актьорите ще гостуват в Пловдив, а на 16 юни – в Бургас.

Фестивалът "Театроскоп" се провежда с подкрепата на Националния фонд "Култура", Столичната община и Община Бургас.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перфектни тела – какво се крие зад труда на професионалните танцьори?

Фотографската изложба "Перфектни тела" на хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си. Танцуващото тяло бива наблюдавано, коментирано, манипулирано и отхвърляно многократно в рамките на танцовата кариера под погледите на преподаватели,..

публикувано на 28.05.24 в 16:10

Излезе годишният брой на "Списание за танц"

"Списание за танц" е единственото българско печатно издание за балет, съвременен танц и пърформанс и танцова култура. Излиза един път през годината. На 120 страници то разказва за миналото, настоящето и бъдещето на танцовата култура в България и по света. Водеща тема на брой 6 е "Стойността на танца". В списанието намират място текстове на..

публикувано на 28.05.24 в 15:35

Ученици играят "Меко казано" по Валери Петров

Ученици от осми и девети клас участват в постановката "Меко казано". В съвременната адаптация на Валери Петров са поставени проблемите за човешката съвест, за приятелството, за лъжата и последиците от нея, но по динамичен и нестандартен начин. С хип-хоп танци, рап, фокуси, свирене на китара, каране на скейтборд и още интересни тийнейджърски..

публикувано на 28.05.24 в 12:05

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи за осми път

Днес (27 май) започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи , който ще продължи до 1 юни, в парка пред НДК в рамките на Пролетния панаир на книгата. Тазгодишното мото на фестивала е "Книгата – приключение без край". Директорът на форума Искра Джанабетска коментира мястото на проявата сред културните събития..

публикувано на 27.05.24 в 16:43