Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ало, Космос! Чуй България

Снимка: ФС на HELLO SPACE Festival

Космическият необят и астропътешествията отново ще се доближат с третото издание на младежкия научен фестивал "Ало, Космос! Говори България", който ще се проведе на 29 юни в София тех парк.

Сред акцентите в тазгодишната програма е възможността за разговор със Суати Мохан, космическа инженерка и ръководителка на приземяването на марсохода "Пърсивиърънс" на червената планета. Публиката ще се срещне чрез видеовръзка и с един от големите популяризатори на науката Джим Ал Халили, автор на издадените на български "Красива наука" и "Пътеводител в квантовия свят".

Посетителите ще могат да посетят виртуално Европейската лаборатория за ядрени изследвания ЦЕРН, където се провеждат едни от най-важните фундаментални експерименти във физиката, а българският пилот и световен рекордьор капитан Николай Калайджиев ще демонстрира виртуозните си умения

Сред темите на фестивала са черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето, клониране и живот до границите на безсмъртието, Антарктида и всичко, за което Жул Верн и фантастиката са се сетили или пък не още не.

Фестивалът и множеството работилници и занимания са отворен за посещение от деца, родители и учители и са напълно безплатни.

Първите две издания на фестивала привлякоха над 3000 души и имаха обща ефирна и електронна аудитория от над 22 милиона души от цял свят.

Организатор на събитието е националния Space & STEAM клъстер и Атлантическия клуб в България, с решаващата подкрепа на посолство на САЩ у нас и НАСА.
За програмата разказва доц. д-р Владимир Божилов от катедра астрономия към физическия факултет на СУ, също партньор на събитието.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40