Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на италианската култура в Двореца

Дни на италианската култура се провеждат в Културен институт "Двореца“ в Балчик от 20 юли до 30 юли. В Двореца на кралица Мария пристигнаха гости от Италия и България, сред тях - посланикът на Италия у нас, нейно превъзходителство Джузепина Дзарра,  директорът на италианския културен институт в България Мария Мацца, консулският кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуиньо, кметът на Балчик Николай Ангелов, областният управител на Добрич Йорданка Костадинова, артисти, художници, музиканти от Италия и България.

Жени Михайлова, директор на културен институт Двореца откри Дните на италианската култура в Двореца в Балчик.

Чуйте повече в звуковия файл.  


В Каменната зала на Двореца в Балчик, събрала гостите на Дните на италианската култура, беше представена и изложба, под наслов "Светът на операта в картини“, която ще може да се види и от 15 август до 15 септември в салона на варненската арт галерия "Ларго“ и във фоайето на Варненската опера. Проектът е замислен с идеята да се открият пресечни точки на операта с останалите жанрове в изкуството.


А цикълът "Операта-музикалната живопис“, включен в афиша на италианската културна седмица в Двореца в Балчик, съдържа поредица от многожанрови събития, които се провеждат и в България, и в Италия. На откритата сцена в Двореца, близо до морето, беше представен оперен гала концерт с участието на артисти на Държавната опера Варна и гост- солист Киара Таркуини, сопрано от Италия. Участваха и солисти от оперен театър "Мария Канилия“ от италианския град Сулмона.

Чуйте подробности в звуковия файл от консулския кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуиньо, Н.Пр. Джузепина Дзарра, директорът на италианския културен институт в България Мария Мацца и кметът на Балчик Николай Ангелов:



Снимки: Димитрина Кюркчиева
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00