Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За видимото и невидимото в нас и маските на скритата агресия

Елица Великова
Снимка: личен архив

"Силата на хората" е тазгодишното мото на КвАРТал Фестивал 2023. Тази година обаче, измежду пъстрите събития, организация "Art for Heart"и психолога и арттерапевт Елица Великова се включват с покана към гостите на фестивала за едно по-различно вглеждане в самите нас. Именно, за да я открием тази сила... Как може да се случи това?

Чрез арттерапевтично изследване на границите на агресията – нашата собствена и върлуващата наоколо. Темата не е "празнична", но е важна. Ежедневна е, и затова те търсят всеки повод да се говори за нея, да се разглежда и да й се противодейства.

Случва ли ви се да си казвате: "Добре съм, това не ме засегна", "Случва се навсякъде, нормално е", "Предпочитам да не мисля за това"?… Вероятно всеки от нас, както много много други, не обръща внимание на "слона в стаята" – агресията, която е навсякъде – и вътре в нас.

Понякога е видима – оставя белези, поражда повече агресия или дългосрочни травми, но много често е невидима – присъства в отношенията ни, в спалнята ни, на работното място, в тялото и ума ни.

Неделното, безплатно интерактивно събитие има за цел да направи агресията видима чрез способите на арттерапията, за да може да бъде разпозната, за да може да се борави с нея, за да се трансформира в осъзнатост, лична отговорност и съпричастност.

Историята на всяка маска е лична история – за твоя опит с агресията – независимо от коя страна се намираш. Омразата може да бъде трансформирана, само когато е почувствана по безопасен начин в сигурна среда и на нейно място дойдат думите. Всеки участник ще има възможност да открие и остави своята история, чрез лично преживяване, но в заслона на анонимността.

Събитието няма личен характер и не е строго терапевтично, а изследва социално темата за агресията и има за цел да води диалог, да внася осъзнатост и да конфронтира действителността.

Кога и как може да се отключи нашата сянка, е въпрос на личен "спусък", затова за всеки човек е нужна индивидуална работа. Важно е да познаваме жестокостта, която носим, както и страха под нея, за да можем да излезем от кръга на жертва и насилник; да познаем собствените си граници; да се научим на достойнство. Това се случва поединично, човек по човек. Ти имаш значение за общото. Заповядай.

Агресията може да бъде овладяна само когато се поставят граници – както лични, така и обществени. Лимитите създават чувството на безопасност, овластяват потенциално застрашените и дават контейнер/ рамка на вътрешните ни преживявания. В това събитие ще изследваме и темата за границите – физически, емоционални и психични.

Нужно е да се работи осъзнато против насилието, дори и това да не е "фестивална" тема. Нужно е да се разпознава, посочва, признава - да се говори искрено и повече за собствената ни сянка. Защото невидимата агресия е най-смущаващата – тази, която трайно се настанява в нас и си търси обект.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55