Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-София посреща Деня на София – 17 септември

10
РИМ-София
Снимка: Божидар Любенов

По повод 17 септември, празникът на София денят, в който православната църква отдава почит на сестрите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София – в предаването гостува доц. д-р Венета Ханджийска, директор на Регионалния исторически музей в София.

През 1928 година е взето решение за основаване на градски музей по предложение на столичния кмет Владимир Вазов. През 1998 г. с решение на Столичен общински съвет, Музеят за история на София се настанява и започва активна дейност в сградата на Централната минерална баня. Построена по проект на архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер през периода 1905–1910 г., сградата се приема като един от най-значимите архитектурни паметници на столицата. Централна минерална баня е архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение.

За близо десет години – от 1998 г. до 2008 г. - се полагат усилия да се осъществят основните архитектурни и строителни промени, за да се преобразува банята в музей. Съвременната постоянна експозиция се открива на 17 септември 2015 г. и вече 8 години тя се радва на интереса на не само на столичани и на любознателни българи, но и на многобройна чуждестранна публика. Предметите, изложени в осем основни зали, представят периода от VI хил. пр. Хр. до 40-те год. на ХХ в. Музеят разполага и с две допълнителни зали и за временните изложби.

Златната книга на София
Като най-впечатляващите музейни експонати, посетителите определят сватбената каляска на българския цар Фердинанд и неговият личен автомобил "Мерцедес" – един от първите по онова време в София, а също царските символи на властта и тронът на цар Борис III, на който той е седял в Народното събрание, както и Златната книга на София и Витошката златопечатна грамота на цар Иван Шишман от 1378 г. - първо свидетелство за избора на ново име на града - София. Музеят представя и множество ценни археологически предмети, намерени при разкопки на територията и околностите на столицата, както и богата колекция от икони….

Посетителите са привлечени и от филиалите на Регионалния исторически музей - мавзолеят на княз Александър I Батенберг, музеят в базиликата "Света София", Западната порта на Сердика, Триъгълната кула на Сердика и др.

Царските символи на властта - 1928 г.
Оригиналните музейни експонати разказват за различни времена и за хора, живели в древността или в недалечното минало на София. Виждаме образи, като този на глашатая от преди стотина години, когато вестниците не са за всеки, няма радио и телевизия няма, а за социалните медии знаят само хората от бъдещето. Няма ги и вестникарчетата, които продават още "топлата" преса по улиците и кафенета. Но в музея още се чуват подвикванията на бозаджиите и се разнася аромат на прясно изпечен хляб от невидимите вече пекарни, изгубени във времето, заедно с образите на фурнаджиите, на ваксаджията и още много други, които все още понякога си дават среща из музейните зали…

За изминалите 25 години, от разполагането на РИМ-София в сградата на Централната минерална баня, как се развива музеят и как изпълнява своята мисия, като една от символичните институции за нашата столица? За това разговаряхме с доцент д-р Венета Ханджийска, както и за проявите, с които музеят посреща празника на София.

Доц. д-р Венета Ханджийска в студиото на програма „Христо Ботев“

Ето и програмата, която очаква посетителите днес – 17 септември:
• 10.00 - 20.00 ч. - Ех, този цирк – временна изложба
• 10.00 - 20.00 ч. – Детството през Социализма – временна изложба
• 10.00 - 20.00 ч. – София в цветове и щрихи – временна изложба
• 16.00 ч. – Премиера на книгата "Приказка за София" с ателие "Есента в книгоразделител"
• 17.00 ч. – Магическо представление с балони с Марио и Славена пред сградата на музея
• 18.00 ч. – "Животните в цирка" – ателие пред залата за временни изложби на I етаж

АККК Сердика, бул. "Мария Луиза" №2а – 10.00 - 20.00 ч.:
• 10.00 - 18.00 ч. – Демократична мозайка – събитие на Национален младежки форум
• 10.00 - 20.00 ч. Археологическа експозиция "Антична Сердика" – семейни беседи с начален час 10.00 ч.; 12.00 ч.; 18.00 ч.; 19.00 ч. от входа на експозицията (до входа на метростанция Сердика II, от страната на Баня Баши Джамия).
• 15.00 и 17.00 ч. Беседи с въпросник-игра на финала, без ограничения за възраст, до 15 участника.

Триъгълна кула на Сердика, бул. Мария Луиза 16 – 10.00 - 20.00 ч.:
• 10.00 - 16.00 ч. – Стани строител и се потопи се във виртуалния свят на антична Сердика – 3D графична реконструкция с интеракции, чрез използването на очила за виртуална реалност
• 18.00 ч. – Откриване на обновеното експозиционно пространство на обект "Триъгълна кула на Сердика", 3D графична реконструкция с интеракции, чрез използването на очила за виртуална реалност и представяне на късноантична военна екипировка и въоръжение от Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae"

Повече информация може да се намери на сайта на Регионалния исторически музей в София.
Снимки - Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10