Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове до първия концерт на Луи Томлинсън в България

| Коментар
Снимка: БГНЕС

От развлачената и лигава поп музика на "Уайн Дайрекшън" (1D) един от основните герои в ирландско-британската бой банда – Луи Томлинсън подложи сетивата на профилактика и смело нагази солово в инди рока, подпикантен денс и уцелена доза електроника и... спечели. Милиони – като тиражи, но и в банковата сметка, както и място в Книгата на рекордите "Гинес". На едва 30 години. 

Първият концерт на вокалиста и композитор предстои в столичната зала "Арена София" довечера. Той е част от европейското му турне Faith In The Future, както се нарича и актуалният индивидуален албум на изпълнителя. А той ги има два. Обиколката започна в Хамбург, Германия, в ослепителната Barclays Arena в края на миналия месец, пропътува през Дания, Норвегия, Унгария и Румъния, за да стигне и до София. Почитателите могат да очакват репертоара, включващ хитовите песни "The Greatest", "We Made It", "Written All Over Your Face" и "Night Changes". Британецът се завърна към музиката миналата есен с първия сингъл от албума – "Bigger Than Me" – първата нова песен след излизането на соловия дебют "Walls", продаден в милионни тиражи през 2020 година. "Bigger Than Me" превзе не само радиостанциите, а и класациите на Албиона, насочи се и към американските чартове. Луи може да се похвали и с парче в Топ Тен на Spotify – "Back To You" с Биби Рекса. "Faith In The Future" е колекция от песни, създадени основно да бъдат изпълнявани на концерти на живо. Задача, с която той – както установявам с леко вдигната вежда, се е справил повече от добре.

През 2021 година той беше вписан в Книгата на рекордите на Гинес за подобряване на постижението за най-много излъчвания на живо за концерт на солов изпълнител от мъжки пол. Louis е домакин на едно от най-големите концертни събития, провеждани някога на живо, с продадени над 160 000 билета на фенове в над 110 държави, и събра средства за няколко важни благотворителни организации и екипи, засегнати от пандемията. 

"Винаги гледам напред и нагоре, въпреки че не знам дали някога ще свикна със славата", признава певецът, който е едно от шестте деца в семейството на Джоана Томлинсън и Трой Остин. Заедно Найл Хоран, Зейн Малик, Хари Стайлс и Лиъм Пейн стават "One Direction" през 2010 година. В един момент те са просто пет обикновени момчета, които мечтаят да са на сцена, заобиколени от фенове... а в следващия пеят на финала на британския Х фактор. Бой бандата светкавично събра една от най-огромните и лоялни фен бази по целия свят. Петорката притежава 4 награди BRIT, 2 American Music Awards, 3 Billboard Music Awards и 6 приза Teen Choice Awards. Хит сингълът "Best Song Ever" спечели отличието на MTV за 2013 година в категорията "Песен на лятото".

Лично аз отлично помня времето, когато неразумни девойки в крехка възраст пищяха истерично по разни заграждения, припадаха, лееха сълзи пред плакати и снимки, изобщо изпитваха бой бенд ефекта на гърба си. Няма да забравя дори как някои от тях си татуираха онзи смешен символ ТТ на прелестните стегнати дупета, сякаш за да потвърдят, че дори те са по право собственост на тогава вездесъщите "Тейк Дет". За потрес на рокаджиите, които бяха докарани до поза "зародиш", скрит под дивана. 

Началото на 90-те бе странно време, когато империи и доктрини се сриваха, музикални стилове умираха и нови се раждаха, а на фона на всичко това дори в родната България девойки гледаха с нещо повече от умиление плакатите на първата истински успешна бой банда в света. Десетилетие по-късно светът не спираше да се променя шеметно, водачите на разни музикални стилове слагаха край на земните си дни, а ония същите девойки с татуировките на прелестните си задни части вече търсеха добър и безболезнен метод да се отърват от тоя глупав символ, на който никой вече не помнеше значението. 

Пост бой бенд ефектът за пръв път се стовари върху света, пък и върху самите "Тейк Дет", които за нула време загубиха всичко онова, което бяха приемали за даденост в продължение на няколко години. Но пък получихме съвременните велики ентъртейнъри Роби Уилямс от "Тейк Дет" и Джъстин Тимбърлейк, който надникна от "Ен Синк". Още едно десетилетие по-сетне историята очаквано се повтори. С тая разлика, че от "Уан Дайрекшън" изкласи и здравословна конкуренция в лицето на Хари Стайлс и Луи Томлинсън. Пък ще видим кой кого. И дали... ще сбъдне амбициите си да влезе в стъпките на безспорните звезди във Великобритания Фреди Мъркюри и Роби Уилямс. 

Спомняте ли си какво пише в учебника по музика за шести клас? Пише, че елементите на музиката са четири – мелодия, хармония, ритъм и тембър. Да добавим оригиналност, добър глас и талант за шоу. Така. Рецептата е готова. А сега нека смесим всичко! Пече се на бавен огън.

Но... има време до довечера, за когато в "Арена София" е обявена първата среща на Луи Томлисън с българската публика.

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Открива се 55-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

От 23 май до 1 октомври в два модула – пролетен и есенен (първият повече симфоничен и хоров) ще продължи тазгодишното 55-о издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори,..

публикувано на 22.05.24 в 10:09

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите. 9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на..

публикувано на 22.05.24 в 08:20
Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира

Музиката на Фридрих Велики

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само   успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни. Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес..

публикувано на 21.05.24 в 09:05

Kласика в жанра – Глен Хюз се завръща в София

А сега да станем! Шапки долу! Защото влиза един ритащ същински хард рок колос, класик. Казват, че жив класик бил онзи, дето, като го срещнеш, си викаш: "Божичко, тоя още ли е жив!". Да, жив е гигантозавърът, който гордо носи името Глен Хюз . Голям приятел на България и герой, който си сверява часовника с миналото в името на бъдещето. А той още го..

публикувано на 20.05.24 в 14:37

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата – разговор в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на автора..

обновено на 20.05.24 в 10:44