Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конспирацията като драматургия, овкусена със злодеи и щипка емоция

Кои са новите конспирации, които заливат света? Как така синоптиците развалят времето и лъжат за глобалното затопляне? Защо искат да ни превърнат в зомбита? Кой ни държи в подчинение? Каква е целта на конспирацията – да ни плаши и да посее съмнение за всички и за всичко? Кои са хората, които вярват в това? 

Разговор в "Мрежата" с Георги Марчев от Factcheck.bg, ден след като многобройни публикации с линкове към сайтовете на АЕЖ-България, Factchek.bg и sCool Media бяха свалени от Фейсбук. Какво показва проверката?

Новите конспирации, които Factcheck.bg обследва

"Дезинформацията и пропагандата желаят да се страхуваме. Хубаво е човек да запазва разум и да търси допълнителна информация, когато попадне на такъв тип съобщения. Трябва да знаем, че целта винаги е да се посее съмнение и ако говорим за дезинформацията, то нейната роля е да заеме място на легитимна гледна точка. Такава гледна точка, която да бъде представена като алтернатива на действителността. 

И тук се появява проблемът, защото, за да бъдеш алтернатива на действителността, ти трябва да боравиш с факти. Ние затова съществуваме, защото се опитваме да  изясним фактологичността около нас. Защото, ако вие застъпвате тезата, че земята е кръгла, а аз ви казвам, че тя е плоска, то ние никога няма да се разберем, защото едната "гледна точка" се опитва да се представи за гледна точка, а тя не е.  

И тук идва влизането на всякакъв тип подвеждащи твърдения или конспирации, а конспирациите много често изцяло отричат света около нас, задължително в тях има злодеи като Бил Гейтс, като Сорос, като световните глобалисти… И естествено е, че тези лоши хора имат влияние върху всеки един  живот. /…/ 

Тази година силно се разпространяват твърденията, че в храната ни ще бъде сложено, без да бъде упоменато на етикета, брашно от щурци или направо насекоми. За разумните хора вероятно такива тези звучат смешно и със сигурност те се питат кой може да вярва на такива небивалици. Да, има много хора, които вярват, защото иначе не би имало такова добро разпространение на такъв тип неверни твърдения. Проблемът с конспирацията е, че тя работи с напълно несъществуващи около нас твърдения и  много трудно може да бъде оборена, защото не стъпва на фактология и доказателства."

Институции и авторитет

"На българските институции не се вярва. И тук се завърта цялото колело. Как загубата на авторитет на институциите, на медии, на всякакви стълбове на обществото – като образованието, здравеопазването, водят до проблеми в съобщенията, които се  отправят към обществото, като винаги биват възприемани като неверни. Дали медиите крият нещо от нас, дали институциите крият нещо от нас и неслучайно някои от конспирациите са свързани точно с медиите. И излиза, че медиите ни лъжат, медиите разпространяват само неверни неща, те искат да вярваме в една или в друга пропаганда и като сложиш малко емоция, и така се получава.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Pixabay


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" беше Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак решават..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24