Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора стихосбирка на Красимир Нейков

Снимка: Издателство за поезия ДА

"Красимир Нейков е интересен случай в съвременната българска поезия", пише за поета друг поет и редактор на новата му книга Владислав Христов и продължава: "Юрист е по образование, но интересът му към хуманитарните науки още в съвсем млада възраст го отвежда до поезията. А в света на поезията той определено плува в свои води. Още през 2014 г. е сред отличените автори на тридесет и първото издание на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев", а след това печели голямата награда на "Литературен вестник" за млад поет. Поетичният му талант кристализира в излязлата през 2017 г. негова дебютна стихосбирка "Естествени неща"."

Поетът и драматург Стефан Иванов насочва вниманието към "ненатрапчиво научени литературни и човешки уроци от Екатерина Йосифова и Марин Бодаков" в писането на Красимир Нейков. "В поезията му има стоицизъм и няма суета, казва Стефан Иванов – Стиховете му са белязани от светлочерен минимализъм, тишина и уединение" – все състояния, така присъщи на съвременника. Една фина, меланхолна и деликатно поднесена поезия на драмите и вдъхновенията вътре в човека, която потвърждава умението на Красимир Нейков да докосва с думи. 

Втората книга на младия автор се нарича "Последен кадър" и първата ѝ премиера е в родната Варна на поета. Оформлението на стихосбирката е на Моника Вакарелова. Модератор на вечерта в книжарница "Пибукс" във Варна днес (5 октомври) от 18.30 ще е писателката и литературен критик Десислава Неделчева.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руси Чанев

Руси Чанев представя на българчетата по света "Под игото"

Това е мащабно начинание, в което си партнират Българското национално радио в лицето на Радиотеатъра на програма "Христо Ботев“, издателство "Изток-Запад“ и Асоциацията на българските училища в чужбина. Аудиоверсията е записана в Българското национално радио и ще може да се проследи и в "Радиоколекция“ на програма "Христо Ботев“ от 1 юли, в..

публикувано на 11.06.24 в 18:20

Марияна Димитрова представя моноспектакъла "На Бога си, Земльо, икона" във Велико Търново

На 13-и юни във Велико Търново Марияна Димитрова-Алани кани всички жители и гости на града на своя моноспектакъл "На Бога си, Земльо, икона".  Едночасовата изява предлага стихове, музика и танци, които са авторски и носят дълбоката автентичност на българина. Ето какво споделя Марияна Димитрова: "Себеусещането да бъда българка е удоволствие, което..

публикувано на 11.06.24 в 17:50

"Пътят към душевен мир, или пътят към себе си" на Роси Вак

Какво се случва в душата и ума на хората в депресивни и тревожни състояния, на хората с емоционална зависимост, с комплекс за малоценност, с мазохистичен характер и други състояния?  Пет истории, вдъхновени от реални случаи от практическата работа с клиенти на психолога Роси Вак, са основата на новата ѝ книга  "Пътят към душевен мир, или пътят към..

публикувано на 11.06.24 в 15:48
 Дж. М. Кутси

Литературен наблюдател: Живот и страдания на Майкъл К. от Дж. М. Кутси

"Говорим за човешката природа – съзидателна и насилническа, любопитна и арогантна. Съчетание, което Кутси оголва като скелет. Но, ето, романът се разгръща в екологичен пасторал, част от линията на постапокалиптичния реализъм, подхранвана в последните 40 години от автори като Кормак Маккарти." – пише за тази книга Йордан Ефтимов. Южноафриканският..

публикувано на 11.06.24 в 12:15

Грандиозен концерт отбеляза включването на италианското оперно пеене в списъка на ЮНЕСКО

На сцената на римския амфитеатър "Арена ди Верона" в Италия бе проведен забележителен концерт под диригентството на световноизвестния маестро Рикардо Мути. Събитието бе организирано по повод включването на италианското оперно пеене в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Концертът, който привлече многобройна публика,..

обновено на 11.06.24 в 10:11