Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Лакме", опера в три действия от Лео Делиб

Либрето: Едмон Године и Филип Жил
Премиера: 14 април 1883 г. в Опера Комик в Париж

Действащи лица:
• Лакме – сопрано
• Нилаканта – бас
• Джералд – тенор
• Фредерик – баритон
• Елен – сопрано
• Роуз – сопарно
• Малика – мецосопрано
• Мисис Бентсън – мецосапроно

Място и време на действието: Индия, края на 19 век

Първо действие
На брега на река Ганг в гъста тропическа гора се намира древен индуски храм – обител на брамина Нилаканта и неговата дъщеря прелестната млада жрица Лакме. Призори Нилаканта призовава своите съотечественици да въстанат срещу поробителите на Индия. Англичаните потискат народа, оскверняват светините му, не почитат обичаите на страната. Смях оглася опустялата гора: дъщерята на губернатора Елен, приятелката ѝ Роуз, годеникът на Елен – Джералд и неговият приятел Фредерик, както и гувернантката мисис Бентсън са се промъкнали през оградата и оглеждат старинния храм. Фредерик предупреждава, че си навличат смъртен грях и веднага трябва да се отдалечат. Остава само Джералд изпълнен с непреодолимо желания да зърне тайнствената жрица, за която разказва неговият приятел. Отдалеч долита женски глас: Лакме приближава и остава безмълвна от дръзката постъпка на Джералд. Сурово наказание очаква всеки чужденец, проникнал през оградата на храма. Забравя за страховете си, щом младият мъж започва да нашепва омайващи любовни думи. Никога преди това Лакме не ги е чувала. Трябва обаче да се разделят- приближава се Нилаканта. Забелязал отдалечаващия се чужденец, той се заклева да отмъсти.

Второ действие
Централният площад на голям град е изпълнен с народ. Пазарен ден е: търговци предлагат стоката си, изкусни танцьори показват уменията си, навъртат се деца и просяци. Сред тях са Нилаканта и Лакме облечени с груби вехти дрехи. Старият брамин нарежда на дъщеря си да пее. Вълшебният глас на Лакме омагьосва всички и най-вече нейния любим. Джералд приближава и обещава да не участва в предстоящата битка срещу индусите, въпреки че английските войски се намират в бойна готовност.
Нилаканта не му вярва, изважда нож и го пробожда. Щом тълпата се разотива, Лакме пренася младия офицер в усамотена колиба в гората.

Трето действие
Минават дни, в които Лакме се грижи за своя любим – надява се да спаси живота му. Долитат весели възгласи: влюбени отиват до свещения ручей, пият вода и се заклеват във вечна вярност. Лакме също гребва от водата.
В това време неусетно приближава Фредерик и уговаря Джералд да се върне в полка, за да потушат въстанието на индусите предвождани от Нилаканта. Младият офицер се съгласява. Връща се Лакме и с Джералд пият от свещената вода. Жрицата забелязва промяна в поведението на своя любим: все по-настойчиво се вслушва той в долитащите викове на войниците. Отчаяна Лакме откъсва цвят от отровна билка и го доближава до устните си. Внезапно се появява Нилаканта, разбира какво се е случило и иска да отмъсти за дъщеря си. Но Джералд вече е недосегаем, защото е пил от свещената вода. Умиращата Лакме признава, че любовта ѝ към английския офицер я е довела до гибел. Нилаканта се заклева да отмъсти на омразните чужденци.

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15