Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобели в джаза

Синике Лангеланд
Снимка: стоп-кадър YouTube

"Джаз+Дуенде" на 13 ноември в първата си част е свързан с литературата. Новият Нобелов лауреат Юн Фосе е и автор на част от текстовете на "Вятър и Слънце" – новият албум на сънародничката му Синике Лангеланд. Такова сътрудничество отдавна не е изненада и не заради присъждането ѝ през 2016 на Боб Дилън. Нейният носител за следващата 2017, Казуо Ишигуро, от 2007 пише песни за Стейси Кент, които на 5 март 2024 ще бъдат издадени от "Фабер" в сборника по името на тази, която ще си припомним сега – "TheSummerWeCrossedEuropeintheRain". "Напоследък си изградих реноме на разказвач на истории, но всичко започна с текстове на песни" – признава Ишигуро. Да напомним ли, че Стейси е Рицар на Ордена на изкуствата и литературата на Франция от 2009? Съвременният португалски поет Антонио Ладейра също твори заедно с нея – 2013 излиза песента им "OComboio”, също част от плейлиста ни.

Съвременни са и текстовете на италианската поетеса Патриция Валдуга, която ги рецитира и припява на бандонеона на Даниеле Бонавентура. Един от "прокълнатите" поети отпреди век и нещо обаче е част от новия репертоар на челиста Матио Саглио, който сме ви представяли тук с нарочно интервю (Верлен, "Грийн“).

Продължението е с двама автори, които също сме представяли тук на живо. Първият, португалецът Жулио Ресенде, си играе с текста на "AlltheThingsYouAre", обръщайки се към любим квартал от родния му Лисабон, Алфама ("Всичко, което е Алфама“). Вторият е кубинецът Алфредо Родригес с Бетовен, като класика за всички малки пианисти. След него сънародникът му Гонсало Рубалкаба се обръща към друга класика отпреди половин век, "Тук, там и навсякъде".

Финалът е само няколко години след написването ѝ от Ленън – Маккартни – на концерт от Лондон слушаме още една тяхна песен с три бразилски вокала – Гал Коста, Жилберто Жил и Каетано Велозу.

Снимка – стоп-кадър YouTube


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45