Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиминално от Кром Багелски

Гранично изкуство в "Орловска 10" в Габрово

| Интервю

Прагови пространства и видения, преходи – географски и метафорични, състояния и идентичности показва изложбата "Инстинктивни рисунки в лиминален момент". Неин автор е Кром Багелскиартистичен псевдоним на художника Крум Балджийски.

По време на пътуванията – физическите и духовните, личността пребивава в лиминалното. Лиминалността, като състояние на твореца Кром, напомня на преходите на героите - поклонници на Джефри Чосър в "Кентърбърийски разкази", които през 14 век поемат пътя от Лондон към Кентърбъри. Кром Багелски пътува в трансформиращото пространство между Лондон и Ихтиман.

"Лиминалното е точно по средата, това е едва ли не прагът на вратата, и когато си на прага, не си нито вътре, нито вън, и си в едно междинно състояние, в което взимаш решение, предполагам, дали да продължиш напред, или да се върнеш назад, в кое пространство да влезеш, и това става много инстинктивно, подсъзнателно", обяснява концепцията на изложбата Кром Багелски.

В галерийното пространство на "Орловска 10" в град Габрово авторът представя малки рисунки – литографии и линогравюри, черно-бели, колажи с туш и пестеливи цветни акценти.

"Изложбата е в съвсем нова посока от това, което рисува Кром, и това са линорези и отпечатъци, които го показват в нова светлина. Той самият е многолик творец", представя художника Ива Съйкова, човекът зад проекта "Орловска 10" и сдружение "Артерия" град Габрово.

Действително Кром Багелски е познат като автор на мащабни стенописи – най-вече на Острова, в Румъния и у нас. Той е художникът, който реализира творческия проект "Пръстените на времето" върху 45-метровия комин на бивша фабрика в Дряново. На една от стените на "Орловска 10" все пак се появи и негов стенопис, рисуван и на живо пред гостите на откриването на изложбата. 

В двата месеца преди самостоятелната му изложба в Габрово той рисува в Клуж-Напока, заедно с Керо Зен – една от стрийт арт звездите на Румъния. Двамата създават голям стенопис, който може да бъде видян единствено на място, защото все още не е заживял дигиталния си живот. В интервюто Кром го описва така – Чаушеску, герои на Уолт Дисни, Майкъл Джексън и много плачещи зрители, станали свидетели на грандиозния му концерт в Букурещ. Разговорът ни за предаването "Аларма" по програма "Христо Ботев" започва именно с мащабните му творчески търсения.

Изложбата "Инстинктивни рисунки в лиминален момент" на Кром Багелски ще продължи до 22 ноември 2023 г.  

На 20 ноември от 18:00 часа в галерийното пространство на "Орловска 10" в град Габрово ще бъде излъчен филмът "The Rural Murals Project", който показва "стенописи в дивото", създадени от артисти от различни държави в пусти и обезлюдени райони у нас.

Целия разговор с Кром Багелски, Крум Балждийски и Ива Съйкова можете да чуете в звуковия файл.  

Снимки: Кром Багелски (плакат Кром Багелски)


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45

Какво се случва на Солунския панаир на книгата?

Солунският международен панаир на книгата, провеждан в южната ни съседка Гърция, се очертава като едно от най-значимите литературни събития в Югоизточна Европа и не само. Тазгодишното издание привлича 1500 участници, които ще имат възможност да се включат в над 500 събития, разпределени в 14 зали и 4 различни сгради, заемащи обща площ от 16 000..

обновено на 16.05.24 в 11:06