Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тъмна материя" – лекция с отворен вход на проф. Леандър Литов

Лекцията на проф. Литов е част от програмата на Кръжока по астрономия към Физически факултет с вход свободен

Снимка: Pexels

Над 80 % от материята във Вселената не излъчва и не поглъща светлина. За нейното съществуване съдим по гравитационните ѝ взаимодействия и ефектите върху заобикалящата я видима за нас материя. Тъмната материя е играла съществена роля във формирането на звездите, галактиките и галантничите купове. Какъв е нейният състав и дали тя участва в други взаимодействия освен гравитационното, остават едни от най-интересните въпроси пред съвременната физика.

А всеки, който се интересува от темата, може да посети лекцията на проф. дфзн Леандър Литов на 16 ноември в зала А205 на Физическия факултет с вход свободен.

Проф. дфзн Леандър Литов е ръководителят на колектива от СУ, участващ в изследванията провеждани на Големия адронен колайдер.

Професорът сподели и за напредъка по проекта за изграждане на регионален център с ново поколение от адронни ускорители, които са изключително ефективни при лечение на тумори. Припомням на слушателите, че за разлика от досегашните методи на лечение, при иновативната "адронна терапия" чрез внимателно подбиране на протони или леки йони целият ефект от лъчението се отделя само върху тумора, без да се облъчва и здравата тъкан.

Идеята е в новия модел да бъде използван целият опит, събран покрай експлоатацията на големия адронен колайдер в ЦЕРН и той да позволява по-прецизен контрол върху въздействието на сноповете върху туморите. Това е особено важно, когато става дума за деца, защото техните организми са изключително чувствителни към радиация.

"Леките йони имат висока биологична ефективност и това води до възможност, грубо казано, да се намали двукратно дозата, която се влага като радиация вътре в пациента, и значително да се съкрати броят на облъчванията на пациентите".

Центровете за адронна терапия в света вече са около 70. Те се делят на такива с протони и такива, които освен протони използват и леки йони. От втория тип, какъвто се надяваме да се изгради и България, има едва 11. Началната инвестиция в такъв център е висока, но пък третирането на пациентите е чувствително по-евтино.

Проф. дфзн Леандър Литов завършва Физически факултет на Софийския Университет през 1980 г., специалност Физика на ядрото и елементарните частици. Работи в продължение на 10 години в ОИЯИ в гр. Дубна. От 1990 г. преподава в СУ "Св. Кл. Охридски”, където чете лекции в областта на квантовата физика и физиката на елементарните частици. Научните му интереси са в областта на теоретична и експериментална физика на елементарните частици, разработване на детектори на йонизиращи лъчения, високопроизводителни компютърни изчисления и биофизика. Провежда изследвания на Серпуховския ускорител и от 1992 г. на ускорителния комплекс в ЦЕРН. Член е на колаборацията CMS от основаването й и е ръководител на колектива от СУ участващ в изследванията провеждани на Големия Адронен Колайдер. Автор и съавтор е на над 1200 научни публикации. Носител е на ред международни и национални награди, сред тях две награди "Питагор" за най-добър ръководител на докторанти и за изключителни постижения в областта на природните науки. Член е на различни научни съвети и бордове, в това число е председател на борда на Институтите на RPC CMS колаборацията (2011-2016) и заместник председател на борда на колаборацията CMS (от 2019), член на Европейската комисия за бъдещи ускорители ECFA и на Финансовия комитет и Съвета на ЦЕРН. Председател е на Управителния Съвет на "South –East European International Institute for Sustainable Technologies – SEEIIST". Член е на "Academia Europea".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Философията има нужда и от празници

На 1 юни в София се проведе първият философски фестивал за ученици под надслов "Философия, философстване - бъдеще и бъдене". Домакин на събитието беше Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", а организатори и инициатори – Асоциацията на преподавателите по философия с подкрепата на Сдружението на университетските преподаватели по философия...

публикувано на 10.06.24 в 08:50

Теодора Бахарова: Венеция е омагьосваща за посещение и трудна за живеене

Щом някой спомене Венеция пред очите ни изниква представата за   пъстър карнавал, луксозни дворци, църкви с неописуема красота и, разбира се, романтични разходки  с гондоли по каналите. Неотдавна се завърнах от там, където посетих Биеналето за изкуство и българския павилион в културния център Дон Орионе. Там се запознах с Теодора Бахарова, която от..

публикувано на 08.06.24 в 12:45
Доц. Благой Узунов

Водорасловото разнообразие в България досега е слабо проучено

Доц. д-р Благой Ангелов Узунов завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – специалност "Биология“ и специализация по алгология и микология през 2005 г. Научноизследователската дейност на доц. Благой Узунов включва таксономични изследвания и проучване на разпространението, биоразнообразието и екологията на водорасли..

публикувано на 08.06.24 в 11:49

"Фамилатлон" е предизвикателство за всяко семейство

На 8 юни за 16-и пореден път Асоциация "Родители" организира любимия на много български семейства фестивал "Фамилатлон" . Както обикновено, събитието ще се проведе на добре познатото място – Голямата поляна в Южния парк .  От 10:00 до 16:00 ч. родители и деца ще имат възможността да се включат във вълнуващи приключения и да избират сред..

публикувано на 07.06.24 в 18:52

Приятелството – смисъл и спасение

Във време на войни, социални катаклизми и природни бедствия най-ясно проличава красотата на човешкия дух. Наред с най-грозното,  като лотус от тинята просияват любовта, честта, достойнството и тяхната рожба – толерантността. Примерите за това в човешката история са много. И хубаво е, че има памет за тях и че има кой да я поддържа жива.  Това от 11..

публикувано на 06.06.24 в 09:35