Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Нанев: Въпросът на въпросите е как се отразява война

Петър Нанев и Михайлина Павлова
Снимка: Николета Атанасова

Петър Нанев, изпълнителен  редактор на bTV Новините и дългогодишен репортер, гостува в "Мрежата", след като заедно с оператора Красимир Първанов бяха в Израел, за да отразят отблизо случващото се след терористичното нападение на "Хамас" срещу невинни израелски граждани на 7 октомври т.г., при което бяха зверски убити над 1200 израелски деца, жени и мъже. 

Разговорът ни с Петър Нанев се проведе по време, в което започна да тече четиридневното хуманитарно примирие, по време на което трябва да бъдат освободени 50 от 240-те заложници, отвлечени от домовете си на 7 октомври сутринта и отведени в Газа. 

Как се отразява война, така че информацията, която достига до зрителя, да бъде достоверна? Може ли репортерът да остане безпристрастен? Каква е силата на личния разказ? Как се събира информация и каква е тежестта на фактите? Каква е тънката граница между мисинформацията и дезинформацията? Каква е тихата война на думите? Кой е врагът на палестинския народ?

Войната и дигиталното цунами

"По време на война е много трудно да пресееш пропагандата както от едната, така и от другата страна. Никой не се съмнява, че израелската армия, израелското правителство не ни дават цялата палитра от информация, като например как работи разузнаването. Правя аналогия с войната в Украйна и агресията на Русия срещу Украйна. Ние, например, не знаем колко точна е бройката на загиналите украински войници, тъй като Украйна също задържа тази информация за себе си, и статията, която прочетох непосредствено преди да дойда във вашето студио, беше в контекста на това, че Украйна среща все по-големи затруднения при мобилизацията и беше насочена към това, че страната е започнала да мобилизира хора в пенсионна възраст.

Питате ме как се отразява война? Моята лична рецепта е да проверявам информацията, така както са ни учили в университета. Това е "А"-то и "Б"-то на журналистиката, но в ерата на социалните медии и дигиталното цунами все гледаш да си първи, да изпревариш конкуренцията и честичко забравяш това старо клише:  

"ПРОВЕРЯВАЙ ОТ ЕДИН ИЗТОЧНИК, ОТ ВТОРИ И ВИНАГИ ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАЙ – ТОВА ВСЕ ОЩЕ Е НЕПОТВЪРДЕНА ИНФОРМАЦИЯ.ТОВА Е НЕОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ."

Тези правила са фундаментални за нашата професия."

Непрекъсната фронтова линия

"Когато говорим за война, никога не можеш да знаеш какво става от другата страна на фронтовата линия. Имах желанието да вляза в Газа, но бях в Израел в период, в който израелската армия подготвяше сухопътната си офанзива. /…/ Всичко, което гледаме ние за Газа, е заснето от хора и журналисти, които живеят там. Повечето от тях са журналисти на свободна практика, които предават за големи телевизии и медии. И те влязоха на 7 октомври в Израел с терористите. Израелските власти направиха едно много задълбочено разследване и дори на "Асошиейтед прес" му  се наложи да премахне част от подписаните снимки, защото на 7 октомври сутринта фоторепортери са влезли  заедно с "Хамас" на израелска територия и това го казвам като факт, официално потвърден от израелското правителство. Има снимки на отвличанията, има снимки на атаките, изстрелите с RPG  и т.н. Снимката като кадър – брилянтна и от мястото на събитието, от епицентъра, но тук говорим за десант върху израелска територия."

Нюансите на сивото

"Когато има война, има много смърт. Няма черно и бяло и има много нюанси на сивото. Фактите са категорични. "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, "Хамас" изби над 1200 израелци, "Хамас" отвлече 240 души. Все още израелците се опитват да идентифицират останките на своите сънародници, извадени от опожарените къщи и дори използват екипи от археолози за това, защото техните отдели по криминалистика и съдебна медицина са затрупани с работа. Но не беше ли прекалено силна ответната реакция, питах това висшите израелски офицери, с които разговарях, макар да е също така вярно, че всяко число на загинали, идващо от Министерството на здравеопазването в Газа, минава през контрола на "Хамас"."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Николета Атанасова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55