Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията на 90-те вече е достъпна във видеовариант

Снимка: bg90s.com

"Поезия и памет на 90-те години" е уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма.

Сайтът представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода. На всеки от включените автори е посветена отделна страница, съдържаща негови биографични и библиографски данни, които да подпомогнат по-подробно запознаване с този период от литературната ни история.

Сред поетите, чиито стихотворения се превръщат във видеопоезия, са Биньо Иванов, Иван Методиев, Николай Искъров, Калина Ковачева, Малина Томова, Борис Роканов, Палми Ранчев, Ани Илков, Георги Господинов, Петър Чухов, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Румен Леонидов, Миглена Николчина и много други.

"Част от идеята е, че това уж е близко минало, но то е почти изчезнало. Някои от поетите на времето са напълно непознати, те никога не са живели в столицата, други обаче са много утвърдени и имат дълъг творчески път. На практика не може да има истински общ знаменател на поезията от тези години, но любовта към поезията е водеща." – казва Мария Михайлова, една от създателките на сайта.

"Аз съм едно от тия деца, за които 90-те са далечни. – разказва Дамян Михайлов, който е режисьор и автор на видеоматериалите. – Но се оказа, че поезията изненадващо много говори за десетилетието. Всички от нашето поколение имат родители, които са живели тогава и картината е наистина на едно престройващо се и тепърва ориентиращо се общество. Поезията от 90-те повече влиза в ежедневието, в калта на живота. Всяка бедност и глад са били път на натрупване на мъдрост." – допълва той.

Чуйте Мария и Дамян Михайлови в "Какво се случва"


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44