Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Петков:

Новата социална мрежа не подсигурява защита на лични данни и има специфични цели

Компютърният инженер Петко Петков коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво представлява новата българска платформа, представена при Мартин Карбовски. Създателите ѝ я представят за независима социална мрежа, подобна на фейсбук, но всъщност платформата им генерира агресивни послания и възможност за кражба на лични данни.

Какво предлага новата българска социална мрежа

"Най-вече цели да събере патриотично настроени българи в отделна платформа. Беше рекламирана като платформа, която не зависи от западните собственици на познатите ни социални мрежи. Въпросът е, че тя специфично таргетира крайнодесни българи с идеята, че им предлага нещо ново.

Поставили са си четири мисии. Една от които е да запазят личните данни на потребителите, за да ги защитят от реклама и пропаганда. Две думи ще кажа, че тази платформа не може да подсигури никаква защита на личните данни на потребителите си. Самата платформа не е напълно изградена. Има много грешки, защото си личи, че са се стремили да достигнат много бързо до таргета си. Правих анализи върху нея и има много пропуски. 

В момента тя е блокирана за Украйна и Украйна е може би единственото място, откъдето не може да бъде достъпена. Това е, предполагам, защото самите създатели на платформата явно са решили, че платформата им е атакувана. Да ги успокоя, че такива атаки не е имало от наша страна, а по-скоро самата платформа е толкова лошо направена, че не е предвидена да работи за повече от да кажем 200-300 човека едновременно. В момента, в който се появят много клипчета, тя започва да изключва и потребителите ѝ започнаха да изпитват затруднения да я използват. Но със сигурност не са си ограничили трафика от Русия.

Петко ПетковАко погледнете страницата им, ще видите, че в началото са имали около 14 хиляди потребители, сега са малко по-малко от 15 хиляди. Явно това е максимум капацитета им. Това ни дава представа и колко са горе-долу хората с такива убеждения, че въобще е възможно да бъде създадена такава българска платформа, която да се събират "про-български" настроени, крайнодесни потребители. Като под крайнодесни разбирам точно определени групи, които са по-скоро анонимни тролове с фалшиви профили, които разпространяват информация, която е невярна, но е така оформена, че да заблуждава и формира общественото мнение. Такива групи има няколко приближени до партия "Възраждане" на Костадинов. Те бяха сред първите, които влязоха в тази нова мрежа и разпространиха в нея каналите си от фейсбук и телеграм.

Пак един от първите, които влязоха във въпросната платформа, е администратор на Телекрам канала на Костадинов. Този човек е познат на полицията не само в България, но и във Великобритания. Занимава се с порнография и други престъпни дейности. Той е сред хората, които чрез тези частни телеграм канали събират данни за потребителите и след това ги атакуват. Та той и такива като него са сред хората, които се настаниха в тази нова българска социална мрежа и създадоха огледални канали на тези им в телеграм и фейсбук."

Какво е свобода на словото в новата социална мрежа

"Те стъпват на това, че при тях е контролът кое съдържание да ограничават и кое не. Според тях те са жертва на фейсбук и другите комуникационни канали и сега правят тази платформа, за да не ги ограничава никой. Само че истината е, че аз си направих няколко пъти експеримент със съдържание, което е про-европейско, про-Украйна и те веднага изтриваха постовете ми, а други коментари, не мои, които са откровено дори опасни, си остават. Което за мен е доказателство, че там се поддържа много специфичен наратив. Да можеш да кажеш: "х...й за Левски" и "да препсуваш" правителството", без да те махнат от мрежата, но когато кажеш същата дума за Русия, веднага те махат. Така стои въпросът със свободата на словото в първата българска социална мрежа. За мен тази платформа си има специфична цел."

Как се монетизира съдържанието

"Тяхната концепция е, че платформата им представлява нещо като комбинация от социална мрежа и секция, която по-скоро представлява нещо като магазин, където хората могат осен да си бъбрят и да продадат това-онова. Но пак искам да кажа, че това не е добре направена платформа. Има някакви заготовки, някакви бутони, но като тръгнете да използвате приложението, виждате, че то не работи. То е картинка, която създава впечатление на нещо, което не е."

Била въпрос на национална сигурност

"Аз не съм съгласен с много от нещата, които казва г-н Карбовски и включително смятам, че е редно Национална сигурност да го посети него за нещата, които говори и прави. Които неща намирам за любопитни и според мен би трябвало да са любопитни и за службите. Моят съвет е, ако все пак се регистрирате в тази социална мрежа, в никакъв случай да не споделяте личните си данни, защото те не са добре защитени и ако не искате да си навредите, не споделяйте нищо там."

Война между половете в българската социална мрежа

"Тук мога да кажа две важни неща. Едното е така нареченият "doxing" това е термин, който означава явление, при което личните данни на някой набелязан за жертва да бъдат споделени анонимно в интернет и така обществото да бъде настроено срещу този човек. Идеята е да му бъде навредено. Такива явления са на-често свързани с администраторите на частните канали на "Възраждане". Те много често използват информация, която намират, често и снимки на конкретни хора, техните партньори, родители, семейство и т.н. В последствие тези снимки, видеа могат да бъдат използвани за злепоставяне.

Ако такива неща се случват във фейсбук, телеграм и т.н., институциите имат контрол върху това и ако то бъде докладвано, се намира решение. Групите или каналите се изтриват, или службите търсят да идентифицират и подведат под отговорност тези, които крадат съдържание и го използват, за да навредят на някого.

Във въпросната платформа, за която говорим в момента, не знаем кой упражнява контрол и какво съдържание се поделя в нея. Но знаем със сигурност, че който я управлява, има достъп до данните на всички регистрирани потребители и цялата информация, която те са сподели в платформата им.

Един от създателите на платформата се занимава с културизъм и не е случаен човек. Той е влогър с канал в YouTube и се занимава там освен с фитнес теми, и с взаимоотношенията между мъжете и жените. Има едно явление в интернет – Andrew Tate, той е представител на крайнодесни мъже. Той стимулира едно специфично агресивно поведение на мъжете срещу жените и как това трябва да се налага в обществото. Та това момче, което се представя за един от създателите на българската социална мрежа, е българската версия на Andrew Tate. От този факт трябва да ни светнат поне няколко "червени лампи". 

Кой е реалният собственик на новата българска социална мрежа и примери защо не бива да я използвате, чуйте в звуковия файл. 

Снимки – стоп-кадър и личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55