Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистите в съвременния свят са като вóините от "идеалната държава" на Платон

Кин Стоянов: Редакционната независимост позволява саморегулиране

Изразихме правото си на протест интервюто с посланик Митрофанова да не бъде излъчено

| Интервю
Снимка: личен архив

Ръководството на БНР сметна за недопустими и категорично отхвърли опитите за намеса в редакционната политика на медията. 

Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения, категорични бяха от обществената медия.

Само преди седмица Програмният съвет на Българското национално радио очакваше да чуе интервюто, направено по-рано от журналиста от програма "Хоризонт" Петър Волгин с посланик Митрофанова, което да бъде излъчено в събота в предаването “Политически НЕкоректно”. Това не се случи.

Изникват въпроси, които се нуждаят от коментар по повод необходимостта от рутинен ритмичен редакционен процес в съответствие с етичните стандарти в Българското национално радио.  

Директорът на програма “Христо Ботев” и член на Програмния съвет на БНР Кин Стоянов гостува в предаването “Мрежата”, за да проследи хронологията по случая и защо са били вкупом обвинени, първо, че са се забавили, второ, че са се повлияли от изявление на конкретен политик, да посъветват ръководството на програма “Хоризонт” да спре точно това интервю. Коя е причината това интервю да бъде спряно с такава категоричност?

Дали ръководството на БНР ще осигури пълна прозрачност по казуса с интервюто на посланик Митрофанова, което не беше излъчено в предаването "НЕкоректно" на програма "Хоризонт"? Ето как коментира в ефира Кин Стоянов

"Когато говорим за цензура, нека да говорим и за правото на протест. Така, както навремето колегите от програма “Хоризонт“ през 2001 г. след злополучния избор на Иван Бориславов за генерален директор на БНР, изразиха своето право на протест и отказаха да четат новини. Те лишиха българското общество от правото му да бъде информирано. Тогава именно изгря звездата на Петър Волгин и Силвия Великова, нека да не забравяме това", припомни директорът на програма “Христо Ботев“.

По думите му "членовете на Програмния съвет на БНР са колеги, които са от дълги години в професията, и изразихме правото си на протест с аргументиран вот това интервю да не бъде излъчено".

"За мен това не беше интервю, защото интервюто си има своята жанрова специфика, за мен това беше един дружески разговор между един дипломатически представител, който не се държеше като посланик на чужда държава в друга суверенна държава, а се държеше като генерал-губернатор на територията. А неговият събеседник услужливо му подаваше топката", допълни Кин Стоянов.

"В интервюто имаше страшно много неверни факти и обстоятелства. Водещият така и не попита посланик Митрофанова защо на 5 септември СССР през 1944 г. обявява война на Царство България.

Един колега, член на Програмния съвет, беше най-красноречив, като каза, че няма никакъв проблем с това посланик Митрофанова да даде интервю в БНР, но трябва да бъде взето от друг журналист. А най-добре е Петър Волгин да интервюира, да кажем, генералния секретар на НАТО и тогава ще изпълним нашата обществена функция", каза още той. 

Кин Стоянов коментира нуждата от рутинен, ритмичен редакционен процес в съответствие с етичните стандарти, разписани в БНР.

"Платоновият модел на идеалната държава сочи, че има вóини, които пазят както царете, така и работниците. Те, според неговите препоръки, трябва да тренират гимнастика, за да са силни и да отблъскват враговете, и трябва да изучават поезията, за да бъдат духовно чувствителни и да не обръщат своята сила срещу собствените си граждани. Журналистите в съвременния свят са като вóините от "идеалната държава" на Платон. А правилата са Етичният кодекс в журналистиката, както и правилата за редакционната дейност. За да не може журналистиката да се превръща в пропаганда.

"Когато ти се сблъскваш със силно противоречие със своите етически разбирания за професията, твоята позиция нещо да бъде или да не бъде обнародвано е въпрос на протест, това вече не е цензура", допълни още той и припомни една епиграма за свободата на словото:

Напразно във свободен стих
ти свойте стихове си писал.
В тях търсих, ала не открих
нито една свободна мисъл."

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 

По публикацията работи: Екип на БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55