Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Константинов: Повечето политици са хора без морал

Когато г-н Пеевски иска да се преструва на евроатлантик, той го прави с някаква цел

2
Калоян Константинов
Снимка: "КлинКлин"

Коя беше "вредната журналистика" в контекста на изтеклата година и ще променят ли името на конкурса за вредна журналистика "Златен Шиши" след "новото" лице на Делян Пеевски – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Калоян Константинов, главен редактор на независимото издание "КлинКлин" и организатор за поредна година на конкурс за вредна журналистика "Златен Шиши".

"Да, замисляме се, догодина може да прекръстим антижурналистическите награди на "Златен премиер", ако това младо, успешно момче, вече млад успял мъж стане премиер. А той освен на корупция, завладени медии, завладяна държава, фалита на КТБ, беше символ и на "Магнитски", както и на заобикалянето на "Магнитски". Тези времена явно отминаха у нас. И аз вече си представям г-н Пеевски като един Леонардо Дикаприо в "Титаник", на носа на кораба са се прегърнали с  Бойко Борисов и водят кораба. Ама накъде го водят..."

Логиката на "изгрева" на Пеевски

"Логиката е изпиране на имиджа му. Той затова излезе от сянката. Дълго време се остави много хора да се упражняват върху името му и реши да се покаже какъв е и кой е. Да не забравяме и че има все пак биологични процеси на остаряване, на възмъжаване, а лидерът на ДПС е доста възрастен. Борбата явно е за власт, защото в момента страната се управлява от триумвират – Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган. Кирил Петков, Асен Василев, според мен никой не ги бръсне за нищо. А "Пеевски каза" си е целенасочена медийна кампания, която облъчва хиляди потребители. Но дневният ред на медиите го налагат рекламодателите. Може би се броят на пръстите на едната ръка медиите, които се издържат изцяло на пазарен принцип. Рекламодателите плащат на брой импресии, кликове на един сайт. Когато един сайт им каже – ние публикуваме само качествени новини, но имаме 10 000 четения на месец, а друг сайт каже на рекламодателите, че имат 100 000 четения на месец, или 1 милион четения на месец, то в такава ситуация за рекламодателите няма значение какви новини и информация публикува сайтът със сто хиляди четения. Те отиват при него. Никой от рекламодателите не го интересува етиката на публикуваното съдържание. Един от големите проблеми е, че хората вече не дават пари за журналистика."

Критерият за качествена журналистика на обществото

"Нека първо се започне от това да се създаде навик в обществото, когато някой е харесал някаква статия, например, той да го подкрепи финансово. От там насетне би трябвало да има органи, които би трябвало да следят за пропаганда, невярна информация и да ги спират тези неща. Глупости са всички оправдания на СЕМ и други регулатори, че не могат да контролират медийното съдържание, дори и това онлайн. Просто нямат воля за това.

А повечето от политиците са си хора без морал. Днес са евроатлантици, утре искат оставката на Тагарев, защото не ги е поканил на водосвета. Това са хора без ориентация. Днес се въртят насам, утре – натам. За тях няма вечни приятели, а има вечни интереси. Тези наши политици се въртят около вечните си интереси. В момента, в който за тях е правилно да са евроатлантици, те стават такива, после е правилно да са проруски настроени или прокитайски, те са натам.

Когато г-н Пеевски иска да се преструва на евроатлантик, той го прави с някаква цел – дали да се подмаже на американците, дали на ЕК, дали на някой друг. Това е играта."

Как да различим негодниците

"Ако погледнем пирамидата на Маслоу, как едно общество, което не е изкачило първите две стъпала на икономическа стабилност да мисли за истината, за доброто, за политиците. У нас е малко като "пиянството на един народ", хората нямат пари да си изплатят кредитите, но карат скъпи коли и ходят по моловете за скъпи коледни подаръци. Защото точно когато си в безизходица, на човек спира да му пука, защото няма мислене за бъдещето. Когато едно общество или човек не вярва в своето бъдеще и позитивно развитие, той не предприема стъпките, за да заложи на своето израстване. И изпада в апатия. Това са хората в моловете. Да, ние не живеем в нищета като в Африка, но живеем в балон, който никак не е позитивен."

Коя беше вредната журналистика на 2023

"Кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София. Това толкова срути дори малко останалата вяра на хората в обективната журналистика. Това беше чудовищно, което той причини на своите колеги, на свята професия и на своя народ. Това беше основната медийна тема според мен. Другата вредна и опасна медийна тема е налазването на все повече псевдопатриотични и конспиративни теории в реномирани български медии, включително в БНТ и в БНР."  

Снимка – "КлинКлин"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона. Ето какво..

обновено на 15.05.24 в 13:36

Д-р Смилен Марков за "моралната палитра на човешкото" във време на война

Днес се отбелязва Международният ден на убежденията по съвест и на лицата, които съзнателно се отказват от военна служба поради собствени принципи и вярвания . За правото на отказ от воюване, дълга към родината и сложната палитра от измерения на човешкото – разговор с д-р Смилен Марков , преподавател по християнска философия във Великотърновския..

публикувано на 15.05.24 в 13:00

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от..

публикувано на 15.05.24 в 12:05

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27