Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният случай на Оля Ал Ахмед – как да защитим авторското си право?

Оля Ал Ахмед
Снимка: личен архив

Как да защитим правата си, когато публикации на популярен журналист са качени на сайта на "Стандарт" с имена на други автори?
Какъв е частният случай на Оля Ал Ахмед?

Журналистката Оля Ал Ахмед сподели своя казус в предаването "Законът и Темида":

"Обърнах се към "Законът и Темида" именно защото вие защитавате спазването на законите и съответно правата на гражданите. Смятам, че предаването би могло да даде светлина на един много интересен казус. 

Случаят датира от 2018 г. Аз дълги години бях журналист във в. "Стандарт" – медия с утвърдено име. Работех с изключителен ентусиазъм и бих могла да кажа, че доста добре си вършех работата. Напускайки вестник "Стандарт" по една друга причина, съответно отидох да работя в друга медия. 

Случайно през 2018 г. (16 ноември) аз пуснах един пост през Фейсбук, запазен и досега, който изрази моята болка: "Работих няколко години за в. "Стандарт", които ме ограбиха в истинския смисъл на думата финансово, като не ми плащаха цяла година заплата. Сега установявам, че в. "Стандарт" са ограбили и интелектуалния ми труд, интелектуалната ми собственост, изтривайки името ми на автор. Във всичките ми авторски интервюта, статии и материали в графата "автор" е подписан или "Стандарт", или администратор, или чужди имена на хора, които не познавам..." Веднага се обадих във в. "Стандарт" на тогавашния (и сегашен) завеждаш отдел "Култура" Албена Атанасова и тогава мен ме убедиха, че става въпрос за някаква техническа грешка и че тя не може да бъде коригирана. 

От 2018 г е разговорът, а аз се надявах, че тази т.нар. "грешка" ще бъде оправена. В края на миналата 2023 г. констатирах, че моите материали не са оправени – нещата са по-лоши – в момента под всеки мой материал стои чуждо име. Очаквах, че от в. "Стандарт" сами ще се опомнят и затова не съм си потърсила правата по съдебен ред досега. 

На 16 ноември 2023 г. (5 години по-късно) говорих отново с Албена Атанасова. Тя ми каза, че не знае за какво става дума. През тези 5 години никой от "Стандарт" не ме е търсил. Искам да подчертая, че аз ги потърсих."

"Законът и Темида" покани представител на в. "Стандарт" за другата гледна точка. Получени бяха две становища. Второто становище дойде тази седмица. Адресирано е до Кин Стоянов. Кин Стоянов е директор на програма "Христо Ботев", а не главен редактор, както е посочено в писмото. "За съжаление, въпреки че се свързахме с Оля Ал Ахмед и я помолихме да ни предостави списък със свои материали, за да обозначим авторството ѝ, това не се случи. В знак на нашата добронамереност и желание Оля Ал Ахмед  да не бъде по никакъв начин ощетена успяхме да издирим в базата данни нейни материали и да посочим в тях авторството ѝ – при търсене в интернет те излизат с автор Оля Ал Ахмед." В писмото са посочени и линкове с публикации. 

В Становището пише още: "В предишната си позиция до вас ви уведомихме, че още на 10 октомври 2023 г. "Стандарт" ребрандира сайта си. Това беше наложително, тъй като старата версия беше технологично и морално остаряла, технически неизправна и пълна с бъгове. Поради техническата неизправност на старата версия на Агенция "Стандарт" не всички материали могат да се прехвърлят в новия сайт с правилните им снимки и автори – проблем, който постепенно се изчиства със съдействието и на самите автори. Най-вероятно Оля Ал Ахмед има и други авторски статии, които не излизат коректно подписани в онлайн пространството. Но ако тя предостави списък с материалите си, името ѝ ще бъде надлежно отразено."

Пълният текст на писмото можете да видите ТУК .

Ето и коментар по казуса на адв. Екатерина Димитрова:

"Разговаряла съм с г-жа Оля Ал Ахмед по този казус, запозната съм и с позицията на в. "Стандарт". По принцип Законът за авторското право и сродните права казва, че авторското право върху произведения на литературата, изкуството и науката възниква за автора със създаването на произведението. В този смисъл г-жа Оля Ал Ахмед, като автор, в резултат на чиято творческа дейност са създадени въпросните материали, е носител на авторските права и като такъв е защитена от закона. 

Как следва да процедира един автор, когато се установи, че негово произведение се използва или публикува, без да са посочени имената му? В конкретния случай се касае за нарушено авторско право. Като се имат предвид становищата, получени във вашата медия, не е типичният случай, в който страните следва да пристъпят директно към едно съдебно производство. 

Аз винаги напътствам моите клиенти, когато има възможност да се опитат да се споразумеят извънсъдебно и да решат споровете помежду си, като мисля, че това е винаги най-добрия вариант за комуникация между две страни. 

По принцип, когато един автор установи, че се злоупотребява с негов материал, не е посочено името му, аз, първо, бих посъветвала автора да се обърне към нарушителя с искане да се преустанови това нарушение – да се посочи коректно името му като автор. Доколкото разбрах, г-жа Оля Ал Ахмед е правила такива постъпки, водила е такива разговори назад във времето. Но пък, от друга страна, последните няколко месеца са налице тези две становища от страна на "Стандарт", с които те изразяват своята готовност и желание да коригират непосочването на името на г-жа Оля Ал Ахмед.

Лично аз считам, че между тези две страни, в конкретния случай, би могло да се постигне едно такова споразумение."

Оля Ал Ахмед коментира още, че е добронамерена към "Стандарт", но подчерта: "Този, който прави грешката, той трябва да я коригира".

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – СБЖ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01