Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синьо дихание" от Десислава Цветкова

Снимка: Десислава Цветкова

"Синьо дихание" е новата поетична книга на Десислава Цветкова, която се срещна с публиката за първи път в Унгарския културен институт. Според авторката да пишеш – това не е умение, с което превъзхождаш другите, а една дарба, която идва като благословия. Това е и "Синьо дихание" за нея – вдъхновение и връзка с Бог.

"Моите стихове не са любовна лирика, аз пиша малко по-философски теми. Пиша за мимолетното, което става универсално, защото се изживява от много хора. Когато споделям своите стихове във Фейсбук, което е място за отзиви и обратна връзка, много пъти хората са споменавали, че и те чувстват същото, което ме радва. Това са стихове за универсалността, за значението на човешкия живот и винаги са през призмата на Бог. Аз съм вярваща и това много ми помага в живота", каза Десислава Цветкова в "Артефир".

От години тя живее и работи в Брюксел, член е на фламандското дружество "Партия за поезия". Нейни поетични и есеистични творби са публикувани в сборника на Европейската комисия "Музика на езиците" и изданието "Поети" към ИнтерЛитраТур, Белгия. Участва в написването на многоезична поема към Фламандския културен център в Брюксел. Печели и първо място в Международния поетичен фестивал в Брашов, Румъния.

Признава обаче, че усещането да е у дома, я кара да пише всеки ден. Стиховете ѝ си проправят път през природата и любимите хора. Така всъщност се появяват и стихосбирките ѝ "Птиците летят съвсем до Бога", "Светлина в душата", "Красотата е навсякъде", "Лъчи от небесна любов" и "Предпочитам да летя".

"За мен летежът е символ на вдъхновението и затова имам толкова много стихове, свързани с полета, а вдъхновението ми идва най-вече в България", казва още поетесата.

Десислава Цветкова и проф. Калин Михайлов
Наред с личното си творчество и поетичните си изяви, Десислава Цветкова активно популяризира съвременни български автори в чужбина. "Реката от думи" е антологията, която тя съставя и която представя българските перли в европейската огърлица. В нея откриваме Боян Биолчев, Георги Константинов, Емил Андреев, Димил Стоилов, Кирил Топалов, Петър Чухов и Иван Сухиванов. Също така някои класици, но и някои не толкова известни автори.

"Това беше една моя мечта, която много се радвам, че реализирах. Антологията стана много симпатична, подарихме я на много читалища и културни центрове в Белгия, но я има и в книжарници. Също така Българското посолство в Белгия закупи 25 книги, което беше много голяма чест за нас, и ги подаряваше като коледни картички на другите посолства. Това е като една визитка на България", обясни Десислава Цветкова.

През една значителна част от времето си в Белгия тя организира срещи на експерти в областта на митниците и транзитното преминаване на стоки, но се среща и с много хора, които ѝ разказват историите си. Именно те спомагат за впечатленията, които трупа. А един от безотказните начини да запази ентусиазма към родното е с множеството събития, насочени към българската култура, които се организират на доброволчески начела в Брюксел.

Повече за това какво се случва с Десислава Цветкова, когато прелита като комета над родната земя, за вечния летеж и за живота, който започва с всяка нова мечта, както и за митове и легенди, които читателят открива в стиховете ѝ – чуйте в звуковия файл.

Снимки: ФС на Десислава Цветкова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00