Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звън на цикади" – радостта от живота в стихотворения

4
Татяна Косева (вляво) и Цветелина Русалиева
Снимка: личен архив

"Звън на цикади" е дебютна стихосбирка с избрани стихотворения на Татяна Косева. Стиховете ѝ се обръщат към вечните теми за опрощението, за мощната сила на словото, за радостта от живота. Авторката се вълнува и от човешката доброта, от стремежа към духовно извисяване:

"На силата, която ме води! И с благодарност към моите вдъхновители!" – посвещава поетичната си книга Татяна Косева.

Стихосбирката "Звън на цикади" е структурирана в няколко раздела, които носят свой вътрешен диалог от много и различни настроения, въплътени както в стиховете, така и в художественото оформление на книгата: "Раковината свети", "Ранени пространства", "Пътища от мисли", "Изгрева на вятъра", "Палитрата на боговете", "Следи върху пясъка". Няколко цикъла в един стремеж – стихосбирката да се превърне в концептуална. И целта очевидно е постигната.

Художник на корицата и на илюстрациите е Цветелина Русалиева. Автор и художник са работили емоционално, ярко и с вещина над този творчески проект, давайки най-доброто от себе си. Посланията са ясни и ненатрапчиви – да назовем ценностен ориентир дори и в най-дълбоката духовна криза, да намерим вяра в доброто и в силата и смисъла на непреходното.

Цикадата в духовен символизъм носи предизвикателството и важността на преосмислянето на минал живот и нагласи. Тя има призванието да помага в този момент на размисъл, за да може човек да се поучи от преживяванията си в търсене на положителни нагласи за бъдещето. Носи и желанието за промяна и трансформация, мотивира изправянето пред нови предизвикателства – дава ни ключ към творчеството си Татяна Косева. Тя е включила и Показалец към книгата си, непосредствено преди Съдържанието, което ни открива лирика с общочовешки и философски мотиви:

ПОНЯКОГА

посоките са лакоми и неразбрани,
тишината ми – и съдник, и камшик,
а всяка от отворените пресни рани
доливам с мокър пясък. Жаден миг!
Молитви шепна с упование към Бога
да не ме отпраща в глухи коридори,
в ехото на отчаянието пак да мога
да отправям силен звън нагоре
на доброгласни възклицателни кимвали
и по близната от слънцето пътека,
в поляните на златния си залез,
да не изгарям, а да светя.

Заглавия като "Обич", "Избор", "Подслон", "Прошка", "Въздух", "Търпение", "Сбогуване", "Благословия", "Пътуване", "Метаморфози" назовават кратко и ясно завръщането към ценностите, невинността в отношенията, съпричастността и благородството в земния ни живот, а защо не и пътя към божественото.

Татяна Косева е родена във Велики Преслав. Затова в дебютната ѝ книга с избрани стихове "Звън на цикади" ще открием не само думи, посветени с обич на старопрестолния град, но и видеото "Моят Преслав" – благотворителен проект на фондация за изкуство и култура "Пендариум" в чест на 1130 години от обявяването на Велики Преслав за столица на България.

Историк по образование и eдин от основателите на "Пендариум" – неправителствена организация в обществена полза с мисия да подпомага популяризирането на съвременната материална и духовна българска култура, както и културното ни наследство у нас и по света – Татяна Косева пренася духа на тази мисия и в творчеството си:

ПОДСЛОН

Нужни са ми всичките минути
от пресата на времето отнети.
От спънатите към дома ми стъпки.
От ударите гневни на сърцето.
В клоните до бащината стряха
да кацнат с птиците ми уморени,
да лумнат в старото огнище
кулите от въздух съградени.
И там, край сухия трънак,
да се пръсне наедрялата тъга,
огромната й необятност да се спусне
в окото на една сълза.
Пътят ѝ да капне кротко –
като ласка закъсняла,
и чак до корените ми да стигне
непресъхнала и цяла.
И после нека ветрове неверни
да чупят вежди, да ме брулят още.
Да изнемогва мракът от въпроси.
Бездомна да е светлината нощем.
Щом рожковите разпилеят цвят
над мислите ми неприспани,
гнездо ще свия в оня аромат
на въздуха от родните поляни.

Тази книга е честно извървян път – бягство и спасение – и протегната ръка към вас! – доверява ни Татяна Косева. Да ѝ пожелаем на добър час и успех!


Снимки – личен архив


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00