Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Шурупова: Меката сила на Русия в България е недооценена

Кой е Борис Надеждин и как една руска журналистка вижда руското влияние в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, журналистка, избягала от Русия в България след началото на войната в Украйна.

"Борис Надеждин според мен е символ на руснаците, които са против войната Защото той е легална политическа фигура, която манифестира негативно отношение към войната. Той е и единственият политик, който е против войната и все още е в Русия, а не е избягал някъде на Запад.

Разбира се, той е съгласуван кандидат, но в процеса на избирателната кампания той се радикализира и сега целта на властта е да го спре. Според мен 99% той няма да бъде допуснат до избори под някакъв предлог.

Мисля, че няма някаква интрига в тези избори, за съжаление, защото през последните 10 години нямаше легални избори в Русия. Всички кандидати са били съгласувани. И резултатите ще бъдат написани, каквито на властта ѝ трябва да бъдат.

Но все пак, с тези опашки, подкрепящи Надеждин, видя се, че много хора в Русия не подкрепят Путин и политиката му за войната. Видя се и че хората са уморени от войната вече. Ако не беше така, защо не видяхме опашки в подкрепа на Путин или други кандидат-президенти? Къде са неговите опашки от хора, които го искат за президент?

Всъщност опашките в подкрепа на Надеждин са легален протест на руснаците  срещу войната."

Реалната подкрепа за Путин

"Никой не може да каже каква е тя в Русия, защото никой руснак не е казал истинските си мисли пред журналисти или социологически проучвания. Това е така, защото в Русия всички опозиционни възгледи са престъпни според съвременното руско законодателство. Но ние знаем, че повече от половината хора, които биват питани по въпроси в Русия, те отказват да отговарят въобще. Това означава, че те нямат желание да кажат какво мислят всъщност. Това е знак, че далеч не всички хора подкрепят Путин. Вероятно дори те не са мнозинство сред гражданите."

Борис Надеждин

"Той не е много интересна политическа фигура и никога не е бил. Той беше политически активен преди 2000 година и след това се превърна в "джобен либерал" за властта. Беше редовен участник в пропагандиско шоу в ролята на момчето за всичко. Контролиран либерал. Но то сега в Русия няма някой да не е контролиран. Той никога не е имал ясни позиции. Той плува. Както и говори неща, които са недопустими. Като например, че Крим е руски.

Все пак появата му и голямата подкрепа за него трябва да покаже на руските елити – военните, икономическите елити, системните елити, че след изборите не трябва да правят резки движения, силови движения, както беше масовата мобилизация например.

И че трябва да мислят за прекратяване на войната. Елитите трябва да са наясно, че хората, които не са съгласни с тях, вече са многобройни в Русия.

Но Путин не чува хората и обществото. За него няма значение какво мислят гражданите.

Ако тези елити видят, че Путин вече не е толкова популярен и харесван, може би ще се опитат да го насочват в друга посока.

Разбира се, президент на Русия ще бъде Путин. Няма никакви други варианти. Но тези елити, ще се опитат да му повлияят, според мен."

Руското влияние в България

"Мисля, че руското влияние в България е много голямо, за съжаление. Аз сега живея в Русе, който е много красив град с чудесни хора. Прекрасен град, но когато говоря с тези хора, те са изцяло на страната на Русия и ми казват – обичаме руския народ, обичаме Путин и всичко, което Русия прави сега. Не обичаме Украйна, украинците и техния Зеленски. Не ни харесва Атлантическото влияние в България. Това за съжаление са масовите възгледи в Русе. Мисля, че в България няма критично осмисляне на това, което прави Путин, и на ситуацията въобще. Мисля, че меката сила на Русия в България е недооценена. Защото например тук в Русе е било Консулството, което сега е затворено, но много години то е работело именно за да влияе на възгледите на хората. Твърде много изглеждат връзките между руските консулства и българските служби и цялото управление на България."

Ще ви разкажа история:

Големият ми син учи в гимназия тук и той вижда на дрехите на учителите значки и знаци на "Руския фонд". Значи тези хора участваха във различни мероприятия, които бяха точно с цел промяна на възгледите на гражданите. Според мен е много тревожно учители да имат такива разбирания. Плашещо е, когато учители имат такива възгледи. 

Класният ръководител пък на малкия ми син пък често го пита защо сме напуснали Русия, защото Русия е хубава държава, богата. И този учител е искрен, той наистина не разбира защо сме напуснали Русия след началото на войната. Този учител не разбира въобще какво се случва в Русия, дори и да обясняваме с часове. Това е важен знак, че даже образовани хора, които учат децата, имат такива възгледи.

Не искам да обидя никого, но когато чуя такива възгледи от например таксиметров шофьор, ще ги приема за нормални, но когато учители говорят такива неща, това е плашещо.

За съжаление в България има почва за вътрешни конфликти и провокации. Бих искала да напомня, че много подобни неща се случваха в Украйна преди войната.

Руската провокация цели да раздели обществото. И когато получат достатъчно голяма подкрепа в една държава, както в Източните части на Украйна, Борис Надеждин може да прави каквото си поиска.

Затова е важно да има помощ за Украйна, важно е да покажем на хулигана, че той е престъпник и не може да прави каквото си иска в чужди държави. Путин е престъпник и само силно противостояние отвън може да предизвика вътрешни промени в Русия.

Ако Путин не бъде спрян в Украйна, той ще си мисли, че може да прави каквото си поиска, а той иска да възстанови империята и ще стигне много по-далеч, ако не бъде спрян."

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24