Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са героите на нашето време?

Снимка: Pixabay

Какво е да си герой? Как се раждат героите и каква е ролята им в различните исторически епохи? Нужни ли са ни герои сега и как си ги представяме? Заедно с: доц. д-р Камелия Спасова, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ, Димитър Кенаров, поет и журналист и Стефан Стефанов, писател беседваме върху тези въпроси.

Герой в общия смисъл е личност, която в поведението си проявява изключителни качества и способности. Понятието "герой" има оценъчен смисъл и се дава на хора, които действат не в своя полза, а в полза на обществото. По-частно разбиране за герой в този смисъл е "национален герой".

В художествен контекст, например в литературата или оперната музика, "герой" се нарича всяко лице, вземащо участие в действие и играещо определена роля. Както в общественото виждане на думата в изкуството също може да се влага оценъчен смисъл – "положителен герой" или "отрицателен герой".

В разговора разсъждаваме и върху думите на проф. д-р Пламен Бочков: "Многобройни са филмовите версии на героичните митове, главно от старогръцката митология, което подсказва за един силен и траен във времето интерес именно към този дял на митологията. Италианската филмова индустрия през 50-те и 60-те години на ХХ век произвежда поредица от филми на героико-митологична тематика с огромен успех, превърнали се във филмови класики като "Херкулес" "Седемте срещу Тива", "Язон и аргонавтите" и др. Холивуд не остава безучастен и превръща митологичните сюжети в безкраен източник на сценарии за нови и нови версии на митовете за герои. В началото е епосът "Бен Хур", ненадминат и до днес по определени кинематографични показатели, а в последните години такива са филмите за Херкулес, поредицата за скандинавския бог Тор, Прометей, титаните и пр."

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона. Ето какво..

обновено на 15.05.24 в 13:36

Д-р Смилен Марков за "моралната палитра на човешкото" във време на война

Днес се отбелязва Международният ден на убежденията по съвест и на лицата, които съзнателно се отказват от военна служба поради собствени принципи и вярвания . За правото на отказ от воюване, дълга към родината и сложната палитра от измерения на човешкото – разговор с д-р Смилен Марков , преподавател по християнска философия във Великотърновския..

публикувано на 15.05.24 в 13:00

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от..

публикувано на 15.05.24 в 12:05

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27