Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постановката "Арт" и въпросът за приятелството

4
Снимка: mlt.bg

"Арт" е постановка, която можете да видите на 19 март на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев", която поставя въпроса за приятелството и стойността на изкуството. Трима приятели си казват онези "истини" в живота през въпроса за възприемането на красивото и грозното. Текстът е на Ясмина Реза и е носител на редица награди, сред които "Молиер", "Тони" в категорията "Най-добра пиеса", "Лорънс Оливие" в категорията "Най-добра нова комедия", New York Drama Critics' Circle Award (втората най-стара театрална награда в САЩ след "Пулицър", която се връчва от 1936 г.) в категорията "Най-добра пиеса", "Evening Standard Theatre Award" в категорията "Най-добра комедия":

"Приятелството е поставено на тест. Персонажите изпадат в борба за надмощие. Коя истина е най-резонна. Така си казват много важни неща, които никога не са си казвали. Моят персонаж Марк иска да върне приятеля си, такъв, какъвто го е познавал, преди да има тази картина." - споделя актьорът Георги Гоцин, който тази година е с номинация за "Икар" за главна мъжка роля именно за това представление.


"Аскеер" за постановката получава режисьорът Владислав Стоименов, както и Кирил Недков за изгряваща звезда за ролята си на Иван:

"Това е пиеса, която е поставяна и преди. Но продължава да бъде актуална. Основното предизвикателство за нас е този текст да стигне до публиката." споделя Недков.

Тази постановка ни помага да останем верни на себе си, но и на приятелите си, когато виждаме света по различен начин. "Арт" е комедия, а ситуациите в нея се пораждат от недоразуменията, неизказаното неща и разминаванията.


Серж (Петър Петров – Перо) купува картина за изключително голяма сума. Тя представлява голямо платно, боядисано в бяло, с "фини бели диагонални ивици". За един от неговите най-добри приятели – Марк (Георги Гоцин), картината е "боклук" и Серж е изгубил ума си. Техният общ най-добър приятел Иван (Кирил Недков) е поставен в неприятната ситуация да лавира между двамата, независимо че самият той е затънал в безброй лични проблеми, свързани с подготовката на сватбата му.


Снимки: МТ "Николай Бинев"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи".  Те носят настроение, като шестват из града, а..

публикувано на 20.05.24 в 10:25
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10

Графикът Петър Лазаров – тук и сега с изложбата "Графика"

Петър Лазаров представя в софийската галерия "Графикарт" самостоятелната изложба "Графика"  – изящна комбинация между китайски графични методи и традиции в българската графика. Близо 20 години българският график живее и твори в Китай и се смята за изключителен майстор на дърворезбата. Петър Лазаров е художник и преподавател в областта на..

публикувано на 20.05.24 в 10:03

Вълната – уют превърнат в изкуство

Александра Камбурова намира своя път към вълната чрез изработването на кукерски маски, килими и декоративни пана. Силно повлияна от българската занаятчийска школа днес създава първата своя работилница за изработка на вълнени изделия, като иска да дава шанс и на млади дърворезбари да творят идеите си в спокойно и уютно ателие в Трявна. Мотивацията ѝ..

публикувано на 20.05.24 в 09:34

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50