Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданска петиция срещу клетките за телета

Битката за начина, по който се отглеждат селскостопанските животни, е дългогодишна. В Европа има сериозно движение по темата за правата на тези животни, за които поредица от изследвания доказват, че притежават чувства и социални нужди. В "Нашият ден" Стефан Димитров от гражданската организация "Невидими животни" говори за следващите стъпки в защитата на правата на животните в индустрията и за кампанията срещу затварянето на новородени телета в тесни клетки.

Димитров съобщава, че миналата година европейският орган по безопасност на храните дава препоръка да се забрани законово отглеждането на телета в клетки. Животните се затварят веднага след като се родят в самота и изолация, нямат място за движение, нямат контакт с други животни, а по натура те са любопитни и свободолюбиви. По думите на госта ограничаването на телетата в клетка е жестокост, която не е икономически оправдана. Препоръката е новородените животни да бъдат отглеждани в групи. В момента законът позволява телетата да бъдат държани в клетка до два месеца след тяхното раждане, заявява Димитров, но допълва, че това е трудно за контрол и проверка. Практиката показва множество нарушения.  

Най-много 40% от кравефермите в България биха били засегнати от премахването на клетките, защото мярката ще засегне големите производители, казва гостът. Преходът към по-свободно отглеждане изисква някаква първоначална инвестиция и съответно фермерите нямат мотивация да го осъществят на добра воля. Ето защо е нужно законодателят да се намеси, апелира гражданската организация, която е организирала петиция за събиране на обществена подкрепа. Амбицията е да бъдат събрани десетки хиляди подписи, тъй като става въпрос за прекратяването на напълно ненужна и жестока практика. "Въпросът е безспорен", смята Димитров, който вярва, че дори и в нестабилната политическа обстановка, в която се намира страната, подобни каузи могат да бъдат законово подкрепени.

Процесът е паралелен на този, който протича в цяла Европа, казва защитникът на животните. Следващата стъпка би била да се приеме европейско законодателство в тази посока. Една забрана за разпространението на продукти, придобити в такива условия, би осигурила прекратяването на тази жестока практика, по думите на Димитров.

Кокошките носачки също са част от темата. Има ангажименти от водещите търговски хранителни вериги да не продават яйца от кокошки в клетки. С яйцата потребителите имат избор, но за телетата няма никаква достъпна информация и потребителският избор е невъзможен. Според Димитров не е добре да се въведе етикетираща система, която трудно подлежи на контрол и която не би решила проблема в неговата същност. Целта е да се прекрати една безсмислена жестокост, още веднъж акцентира гостът и призовава слушателите да се присъединят към петицията на сайта bezkletki.bg

Последните две европейски граждански инициативи, в които организацията "Невидими животни" е взела участие, показват, че българското общество се вълнува от правата на животните. Събран е рекорден брой подписи от българска страна, с което сме заели четвърто място по ангажираност и в двете кампании – за прекратяване на експериментите с животни и за прекратяване на фермите за кожи. Законодателството ще отнеме време, по думите на Димитров, но предстоят очаквани промени.  

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20