Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 31 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Климати" от Андре Мороа

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Хоум офис" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Никола Костов, Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Вичка Николова, Стоян Дечев, Венета Цветкова, АНП на БНР, Петко Желязков, Бойка Присадова, Никола Атанасов, НУФИ Филип Кутев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Ивана Геройска от София и нейното семейство садят лимец в землището на пловдивското Ново село, а добива дават за смилане в малка семейна мелница в Плевенско. Чистата храна е кауза в семейството на Ивана, в което иконописването се предава почти по наследство. Студент по право, Ивана подготвя в момента първата си изложба и не спира активно да помага в земеделската работа.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Ще чуем стихотворението "Добре дошла!" на Елисавета Багряна.
• Ще се пренесем в Софийския арсенал – музей за съвременно изкуство в София, за да разгледаме изложбата на художника Кольо Карамфилов, наречена "Отвъд човека". Разговор с уредника на галерията Александра Янева и синът на художника.
Разговор с децата, които станаха част от ателието на Кольо Карамфилов, посветено на неговото творчество.
• Децата от училище "Българско школо" отговориха на въпроса какво е талантът?
• Ще прозвучи разказът "Детство мое – реално и вълшебно" на Сияна Костадинова от ОУ " Александър Георгиев – Коджакафалията", Бургас, част от конкурса "Искри" - 2022 г.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Има ли връзка между болестите и греховете
В днешната неделя евангелското четиво разказва за излекуването на един разслаблен, т.е парализиран човек от Господ Иисус Христос. Според Блажени Теофилакт Охридски, Синът Божий вижда най-вече вярата на носещите разслабения. Този текст ни подсказва, че освен физически ние можем да бъдем и духовно парализирани. Този евангелски откъс насочва вниманието ни към отговор на много въпроси. Кой е нашия ближен? Имат ли връзка физическите недъзи с греховете? Как можем да приемаме чуждата страдание за свое? Как може нашата вяра да помогне на хората около нас? Доколко мислейки се, че сме праведни с изпълнението на дадени последования без вярата да минава през сърцата можем да заблудим Бога? Защо ни е толкова трудно днес да следваме примера на четиримата, а сме по-склонни просто да отминем защото не ни засяга лично. Отговор на тези въпроси се опитаме да дадем в "Благовестие" заедно със ставрофорен иконом Стефан Стефанов от русенския храм "Св. Николай Чудотворец". На пръв поглед този евангелски сказ няма нищо общо с чествания днес св. Григорий Палама, в чието учение е събран опита на Православното монашество. А ние търсим общото в това, че хората, отказали се от света, най-вече са призвани след като с любов служат на Бога да проявяват тази любов в не само в молитвите, но и в действията си към своите ближни.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
M.A.F.I.A.
Тъй нар "Сицилианска вечерня" – въстание в Сицилия преди близо осем века срещу властта на френския крал, започнало на 31 март, се смята от някои и за рождена дата на мафията. Но терминът "мафия" по-сетне шета из литературата и изкуството, из всекидневната реч и политическите битки извънредно успешно, плодейки многозначителни метафори. ("Най-красивото лице на мафията" напр. – чухме съвсем наскоро.)
Що за феномен са подобни организации чисто исторически, но и политически, антропологически, дори лексикално? Разговаряме по този въпрос с Емануил Йорданов, адвокат и бивш министър на вътрешните работи, с режисьора и публициста Стоян Радев, с журналиста и изкуствоведа Митко Новков и писателя и поета Цанко Лалев.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
Спомняме си за тракийския певец Йовчо Караиванов и песенното му наследство. Даниел Спасов разказва за заветите и срещите с изпълнителя.  Светослав Петров ни представя своята книга "Сокаи" и най-интересните сведения за специфичното забраждане.
Материал за етномузиколога проф. Тодор Джиджев.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Летящата читалня"
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Вяра Табакова и Валентин Ганев изпълняват текстове на Славомир Мрожек.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Моцарт и Шуман в недостижимите интерпретации на един от най-големите музиканти на всички времена – пианиста и диригента Даниел Баренбойм. Предлагаме и фрагменти от интервю с Баренбойм, публикувано във френския всекидневник Le Monde от 2007 г., посветени на проблемите на интерпретацията.
• Последната премиера на чудесния оперен театър в Стара Загора е красивата и екзотична  приказка на Жорж Бизе "Ловци на бисери", представена на 21 и 22 март от екип в състав: Славчо Николов – режисьор, Владимир Бошнаков - диригент, Младен Станев - хормайстор, Ромина Славова – пластика. Езиковата подготовка на певците, преводът и субтитрите са на Снежина Здравкова, която коментира за слушателите постановката и по-специално проблемите в работата със солисти и диригенти специално във френските опери.
• Интервю с оперната звезда от Косово Беса Лугичи – изпълнителка на Лейла във втория спектакъл в Стара Загора.
• Разговор с младия баритон Йосиф Славов – най-младата и най-ярка надежда на българския оперен театър, за работата в Стара Загора, за "Ловци на бисери" и предизвикателствата в ролята на Зурга.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Дъжд" от Съмърсет Моам

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Бившият министър-председател на Киргизстан Джоомарт Оторбаев за природните красоти, възможностите за туризъм и седемхилядните върхове в родината му.
• Хюлия Хюсеин за ликийските гробници, боровите гори, сините заливи и полетите с делтаплан край турския град Фетие.
• Магдалена Гигова за Музея на летището в Истанбул, в който са събрани 316 експоната от миналото на Анатолия.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт – класика
редактор: Мария Вълчанова

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от Международния фестивал "Мартенски музикални дни" - Русе, 2024. Заключителен концерт на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев и солист Гиорги Гигашвили, пиано. В програмата: Йоханес Брамс – Концерт за пиано и оркестър № 1 в ре минор, опус 15; Антонин Дворжак – Симфония № 8 в Сол мажор, опус 88.

от 21.00 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – ако ми връчат мандат.
• "Усмивки от старите радиоленти" – защо Чудомир е популярен и днес.
• "Животът ни като виц" – пролетно предчувствие за летните плажове.
• "Три признака, че..." – ...баба ти е по-яка от теб.
• "Слушател на телефона" – разбитите пътища като поминък за средната класа у нас.

от 22.00 до 23.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
Кога правим "снимки за спомен" - когато искаме да забавим времето на нашата младост и да показваме на тези, които идват след нас какви сме били или когато искаме да разкажем на света какво се е случвало там, където приятелите вече ги няма. Това е темата на разговора с Йордан Ефтимов - академичен преподавател, поет и визуален артист.
Кои са изненадите на фотографския хоризонт през април.

от 23.00 до 24.00 часа
Изпята поезия - Избрано
водещ: Димитрина Кюркчиева
В предаването звучат текстове и изпълнения на: Джордж Харисън, Радой Ралин, Георги Минчев, Брус Хорнсби, Найден Вълчев, Богомил Гудев, Димитър Василев и Живко Колев.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35