Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Лекарска, която ни дава причина да обичаме лошото време

Вече може да гледаме дебютния ѝ филм в кината

Какво е времето в сърцето? Студено ли е, духа ли, облаци ли преобладават? Или всъщност грее слънце и това променя и времето навън?

В Ирина и Борис е слънчево, а това ги кара да обичат и лошото време. Именно то ги събира след 20 години в старото крайморско градче, в което са израснали. Тя вече не е малко момиче, а той не е баткото, който си върши своите работи. Сега Борис е художник във Франция, а Ирина е намерила начин да подреди живота си.

Защо обаче всеки от тях е изправен пред избора да потърси своето си щастие там, където някога е оставил минало неотминало?

"Защото обичам лошото време" на Яна Лекарска има не просто отговора, а направо задава този въпрос на глас. Дебютният ѝ филм, който спечели наградата на публиката на 28-ия София филм фест и е с пет номинации за предстоящите награди "Васил Гендов" на Съюза на филмовите дейци в България, възпява любовта, докато отдава и почит на музиката на Борис Карадимчев. Филмът е в южнокорейска стилистика и разказва общочовешка история, независимо колко локална е всъщност тя. С него режисьорката припомня на зрителите, че крачката встрани от руслото на живота е надеждата за щастие, от която се нуждаем.

"Исках да направя история, която да е топла и човешка и да дава надежда. Затова се опитах да подредя един пъзел от много истории, чути и видени, разказани ми. Мисля, че се получи нещо, в което всеки един от нас може да открие поне зрънце, което да важи и за него. Искаше ми се, когато хората излизат от киносалона, да имат сълзичка от носталгията, усмивка от надеждата и отново да се влюбят в българското кино", казва Яна Лекарска.

Всички въпроси, които си е задавала до този момент, намират своето обобщение в дебютния ѝ филм. Той носи много от влиянието, което Южна Корея е оказала върху нея. Там Яна завършва кинорежисура. Тя изпитва принадлежност към страната, а тамошната киношкола, от която се е учила, се пропива във визията и ритъма на филма. Режисьорката цели да постигне красота на екрана, за която интуицията ѝ подсказва, че най-подходящите хора, които точно могат да я предадат на зрителите, са Неда Спасова и Владимир Михайлов. Те са Ирина и Борис, за които лошото време е просто повод за среща с щастието.

Към актьорския състав във филма са още Елени Декидис, Иван Бърнев, Веселин Ранков и Боряна Пунчева, която се завръща на екрана след години отсъствие. Именно тя носи и референциите към "Дами канят".

Дебютът на Яна Лекарска е изпълнен със символики. Той засяга ценностите и отношенията в семейството, диалога между поколенията, вътрешните битки, които всеки от нас води, страховете, които често ни ръководят, но най-вече насочва към стремежа да погледнем живота си от ъгъла на онова, което ни липсва. "Защото обичам лошото време" е историята, за която всеки мисли, но рядко си позволява да изкаже. А разказването на истории е това, което всъщност води режисьорката още от времето, в което се изявява като журналист.

"Винаги съм искала да правя това – да разказвам истории. Даже когато реших да се върна към мечтата за киното, тръгнах с писане, не тръгнах с режисура. Изкарах първо няколко различни школи, курсове по драматургия, в НБУ първоначално ме приеха драматургия. Някак винаги съм се чувствала по-уверена и по в собствени води в писането, защото пиша открай време. В един момент, когато вече започнахме да снимаме и когато заснех късометражния си филм в майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, това беше – позволих си на глас да изкажа желанието ми аз да разкажа в картинки историите, които пиша, а не те просто да останат на листа хартия. Мисля си, че в един момент много ми се иска да опитам и само да пиша. Дали ще е новела, разказ едва ли, защото мисля, че нямам таланта за къс разказ. Това е удивителна способност, респект към майсторите на късия разказ. Не знам, но в един момент много ми се иска да опитам и нещо, което да не е предназначено от самото си зараждане да се превърне във филм. Кога и как – ще видим", допълва Яна.

Тя вече работи по следващ филм, който също се вслушва в историята. За нея режсьорката е намерила най-подходящия начин за разказване – като цветове, като ритъм, като крупност на кадрите. Общото между двата филма ще е хуморът и дълбочината на размислите, които се пораждат.

Неда Спасова, Яна Лекарска, Боряна Пунчева и Владимир Михайлов

Яна Лекарска не се страхува да плува срещу течението и да направи завой към мечтите си. На 30 години тя променя пътя си, като решава да се занимава с кино. Неслучайно в дебютния ѝ филм, в който миналото играе много важна роля, героите, които имат вече утвърдени лични истории, се вглеждат първо в себе си, а след това и в миналото, от което им се налага да отскочат. Това и иска Яна – да гледаме на миналото не като на воденичен камък, а като на трамплин.

Според нея човек трябва да се грижи за себе си и щастието си, за да може да бъде в хармония със самия себе си. Така и хората, с които се заобикаля, и средата му ще бъдат в приятна компания.

Яна Лекарска съветва да не се притесняваме от самотата, а да прегърнем усамотението. Да ходим на кино и на театър сами и да се радваме на любовта, без която не можем.

За всичко това чуйте в звуковия файл.

"Защото обичам лошото време" вече е в кината. Филмът се реализира с подкрепата на Националния филмов център, а разпространител е NO BLINK Film. Продуцент са Братя Калинови.

В саундтрака на филма освен "Луд по теб" на REWIND и Владо Михайлов, чийто клип също е режисиран от Яна Лекарска, влизат и легендарните български песни, дело на големия български композитор Борис Карадимчев: "Любовта, без която не можем" на "Тангра" в нова версия, "Моя любов" на Богдана Карадочева и "В някой час" на Маргарита Хранова. Към тях се включва и Веселин Маринов с "Един миг от рая".

Снимка и трейлър – "Защото обичам лошото време" филм
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18

Вдъхновяващото постижение на Джорджо Агамбен "Употребата на телата"

Върху своя проект Homo Sacer италианският мислител Джорджо Агамбен работи 20 години. Тази поредица от текстове под общо название събира неговия труд върху политическата и социалната философия през последните десетилетия. Агамбен с този том не завършва, а просто изоставя творението си, както само една творба на "поезията и мисленето" би могла да остане..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Какви са българите като родители

"Българският национален характер се е изменял много през годините. Това, което народопсихолозите са систематизирали още в началото на миналия век, обаче можем да открием и до ден-днешен." – казва д-р Диана Андонова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и автор на изследването "Националните културни особености в контекста на..

публикувано на 03.05.24 в 07:53

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е по кината

Филмът на трикратно номинираната за "Оскар" Агнешка Холанд "Зелена граница" е отличен с няколко награди, сред които специалната награда на журито от Венеция '23 и е с номинация за "Златен лъв".  Тридесет години след "Европа, Европа", новият ѝ филм разказва за реален случай. В така наречената "зелена граница" – гориста и блатиста местност между..

публикувано на 02.05.24 в 18:00

Изложба на дипломанти на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа"

Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" показва избрани творби от пълния цикъл на специализирано художествено образование на учениците от 8 до 12 клас в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.  Представени са трите специалности – "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и..

публикувано на 02.05.24 в 15:00