Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо 2024 година е важна за лесовъдите у нас?

| обновено на 08.04.24 в 10:08
3
Снимка: yundola.andela-bg.com

Година след откриването на единствения музей на горското дело в България влизаме в света на българската горска наука. В Рила планина, в сърцето на Юндола, е разположен първият горски дом у нас, който е превърнат във вълнуващ Музей на горското дело.

2024 година е значима за лесовъдите в България, като се отбелязват редица юбилеи – 99 години от залесяването, 145 години от създаването на Националната горска служба, 125 години от началото на горския печат и 115 години от създаването на Съюза на лесовъдите в България. Това е също така и годината на първата експозиция на горското дело.

Професор Иван Палигоров, председател на Съюза на лесовъдите в България, споделя в ефира на "Нашият ден" своите мисли: 

"Искам да поздравя моите колеги-лесовъди от цялата страна. Нека застанем все по-твърдо зад каузата на лесовъдската професия. Всеки, който се е докоснал до това благородно дело да създава зеления килим на България, е допринесъл малко или много колеги, идващи от Турция и Гърция, да се учудват на това, което сме успели да създадем в последните 100 години."

Първата част от експозицията представлява стаята на лесничея, автентично обзаведена с писалище от началото на миналия век и всички инструменти, които лесничеите са използвали. В нея можем да видим пушката, необходима за обикалянето на гората, както и уреди за измерване на дърветата и техния обем. 

В музея са изложени снимки, материали и нормативни документи, които пренасят посетителя в атмосферата на миналото. Експозицията е разположена в най-стария горски дом, построен през 1911 година.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежка психика и социални мрежи - как да излезем от дигиталния лабиринт?

В последното издание на рубриката "Темата на деня" в предаването "Нашият ден" беше разгледана значимата тема за влиянието на социалните мрежи върху психиката на младите хора. В рамките на дискусията участниците обсъдиха как социалните мрежи могат да създадат зависимост, да намалят концентрацията и да отдалечат младите хора от реалния свят. Юлия Петкова..

обновено на 10.05.24 в 11:30
Даниел Върбанов

Актьорът Даниел Върбанов: Утре е подарък!

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" отделяме специално внимание на един млад актьор -  Даниел Върбанов , който днес празнува своя рожден ден, Той  споделя своите мисли и чувства в рубриката "Темите на дена" в един от най-емоционалните дни за него. Даниел споделя, че празнува с най-близките си хора. В момента той учи магистратура по актьорско..

обновено на 10.05.24 в 10:26

Възможност за обмен в САЩ за треньори на хора с интелектуални затруднения

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" представяме една възможност за приобщаване на хора с интелектуални затруднения чрез спорт.  Международната организация за културен и спорт за социална промяна и образователен обмен PH International, с подкрепата на Бюрото за образование и култура, Отдел "Спортна дипломация", на Държавния..

обновено на 10.05.24 в 09:16

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44