Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вера култура", или защо Вера Мутафчиева не може да бъде забравена?

| обновено на 08.04.24 в 13:25
Снимка: news.nbu.bg

Времето, с течение на което културата еволюира и се променя, носи със себе си богатство от истории и вдъхновяващи личности. В този контекст разговорът с писателя Николай Табаков разкрива едно ново измерение на културата, осветяващо я през призмата на спомени и лични връзки. С вдъхновение и припомняне на негови срещи със значими фигури на българската култура, Табаков споделя специалната си връзка с Вера Мутафчиева. В разговор за "Terra Култура" писателят не спестява думи в описание на сложността и богатството на нейната личност.

"Вера – казва Табаков, – не може да се забрави". С топлина и уважение той споделя спомени от тяхната близка приятелска връзка и честите срещи в нейния дом. Табаков казва, че тя никога не използва думата "Бог", но през един особен образен език ни показва как да вдигаме погледа си и да търсим висши смисли в живота.

"В последните си години Вера казваше: "Когато си отида от този свят, гледайте в облаците, там ще ме видите". Един Бог знае каква религия изповядваше Вера, беше османист по образование, не съм я чувал да произнася думата Бог. По този начин тя ни казваше – вдигнете си очите от носовете на обувките, погледнете нагоре", разказва той.

"Пиехме си ракията в нейната кухня, в която аз познавах всеки детайл, всяка вазичка, тигана, в който тя готвеше… До тях имаше една пицария, там ходехме вечерно време, смешното беше, че в съседното заведение се събираха прочутите генерали от ресторант "Монтерей", които, за да стигнат до заведението, трябваше всяка вечер да минават покрай нашата маса. Не мога да ви опиша какво уважение изпитваха тези хора към Вера", разказва още той.

"Дано да съм ученик на Вера", казва той и признава "трудно е да бъдеш неин ученик, това са много високи изисквания. Хора като нея, Радичков, Хайтов и другите, пътуваха в друга класа, те не бяха нормални хора. Това бяха хора на духа. Те не си играеха в дребнавости, правеха такива неща, че зад тях остават школи."

В предаването писателят шеговито цитира и едно определение, което е давал приживе проф. Богдан Богданов за Вера Мутафчиева: "Най-високо просветеният циник в българската литература се казва Вера Мутафчиева“.

Участие в разговора взе и директорът на програма “Христо Ботев“ Кин Стоянов. "Имах щастието след 1998 г., около моята 40-годишна възраст, да общувам с Вера Мутафчиева, която беше член на Управителния съвет на Фонд "13 Века България", разказа той в ефира на предаването.

"В своята зряла възраст аз попаднах в съвсем друг писателски дом, от дома на Радой Ралин попаднах в дома на Вера Мутафчиева, на една зряла възраст, вече с четири деца, там получих едно съвсем друго възпитание – не знам на кой от двамата да съм по-благодарен", смеейки се, разказва Стоянов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05