Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният цирк – да избереш слънчевата страна на живота

Снимка: "Мини арт фест"

Една кауза, обърната към цветната, слънчева и усмихната страна на живота – фондация "Мини арт" е създател на Център за социален цирк, където младежи и деца от уязвими групи играят, общуват и опознават цирковото изкуство заедно. Защо цирковото умение е важно умение и какво дава то на хората от всички възрасти – в "Нашият ден" разказва Гео Калев, създател и основна движеща сила на проекта.

Центърът за социален цирк в кв. "Орландовци" е отворен за всеки, който иска да се докосне до обучението в цирково изкуство, казва Калев. Особено силно фондация "Мини арт" насърчава цирковите интереси на деца от различни уязвими групи. " През 2015 година за мен социалният цирк се появи като практика, алтернатива и решение за работа с деца – и то много приятно решение. Приятно занимание, в което всеки се самотренира и развива", споделя Калев. Той дава пример с добрия резултат от последната инициатива на "Мини арт". Трима циркови артисти от голямата немска организация "Клоуни без граница" са изнесли вълнуващо представление за деца от ромски произход по покана на фондация "Конкордия". "Това е едно от лицата на социалния цирк", заявява гостът.

По думите на Калев в България е необходимо да се развива социалният цирк, да се обучават хора, защото това е добър метод за работа със семейства и деца. За съжаление форматът все още не е достатъчно популярен у нас, но фондация "Мини арт" активно работи за неговото популяризиране. "Социалният цирк е един вид приятелство, комуникация, в която хората се чувстват свободни да изразяват своето мнение. Нещата се случват като игра", разказва гостът, който вижда в този игрови подход средство за преодоляване на страховете и предразсъдъците.

Основната мисия на фондация "Мини арт" е да развива социалните циркови формати. Тази година предстои фестивалът "Цирколюция 2024", който ще бъде 13-ото издание на "Мини Арт Фест" (10 –13.10). Селекция от циркови представления ще бъде представена в "Топлоцентрала", а всеки, който желае да се занимава с цирк, ще може да се включи в поредица от циркови работилници. На въпроса защо точно сега е време за циркова революция, Калев отвръща: "Усещаме, че публиката вече е готова да стане по-активна, да търси тези заглавия, да гледа това, което се случва и в България, и на европейската сцена."

Колев заявява, че фондация "Мини арт" предлага проекти, променящи градската среда, които вече достигат по-голямо количество хора, както и представления, които задоволяват най-финия вкус и желание да се види стойностно изкуство. Имаме чудесни артисти, които заслужават да работят в европейския свят в партньорство с международни артисти и продуценти. Ето защо е важно да се повиши качеството на българската циркова продукция, казва гостът и завършва разговора с думите: "Ще се радвам да успеем да докоснем все повече и повече хора."

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59