Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на Стоян Михайловски в Русе

Ден на Българския всеучилищен химн

132 години от написването на химна "Върви, народе възродени"

Снимка: БНР

С решение на Общински съвет - Русе днес (15 април) ще бъде честван за първи път Денят на Българския всеучилищен химн. Събитието е в рамките на Седмицата на Стоян Михайловски, която ще се проведе в Русе между 15 и 19 април по повод честването на 132-рата годишнина от написването на химна "Върви, народе възродени". В "Нашият ден" Таня Нахабедян – инициатор на празника, общински съветник и учител по литература в Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондраг" – разказва за идеята и програмата на тържествата.

"Когато има пламъче, трябва да се появи огън" – в това вярва Таня Нахабедян, която още през 2017 година започва да инициира създаването на официален празник в чест на Стоян Михайловски и химна "Върви, народе възродени".

"За мен тази идея днес е ново възрожденско начало, защото всички, които се включиха в реализирането ѝ, го направиха като хора, които не са ангажирани служебно с тази задача, а го приеха като възможност за нов празник. Това, което днес ни липсва, е усещането за празничните моменти в историята и регионална гордост", заявява Нахабедян.

Стоян Михайловски е живял в Русе по времето, когато написва 14-те куплета на химна. Писателят, който е бил учител в Русенската мъжка гимназия, присъствал на тържество в чест на светите Кирил и Методий и осъзнал, че липсва подобаващ текст за подобен светъл повод. По думите на Таня Нахабедян Михайловски се прибира и на един дъх написва стихотворението "Върви, народе възродени", което по-късно с музиката на Панайот Пипков се превръща в "Химн на св. св. Кирил и Методий". Текстът за първи път е публикуван в сп. "Мисъл" под наслов "15 април 1892 година, гр. Русе".

Таня Нахабедян споделя, че в идните дни предстоят редица концерти и събития из града, в които ще се включат ученици от 20 училища. Тържествата ще продължат цяла седмица. Всичко се случва с подкрепата на Община Русе и отговорните структури в града, пояснява гостът и допълва, че организаторите са подходили като възрожденци и мисионери в създаването на празника.  

"Самият текст на химна е изключителен – тези 14 куплета са една кратка история на България", казва Нахабедян, която пожелава на всеки да носи в себе си такова пламъче, което да запали подобен огън. Тя изразява и своята надежда празникът да стане част от националния празничен календар.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Пампулова празнува 30 години творчески път с балетна гала

Днес, 29 април, в Международния ден на балета, в Държавната опера във Варна ще се проведе специална балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова. Анна Пампулова е автор и хореограф на танцови, театрални и оперни проекти. Специализирала е съвременни танцови техники във Виена. Тя е доцент, доктор по музикално и танцово..

публикувано на 29.04.24 в 17:45

Начало на Страстната седмица с изложба икони

Православната църква отбелязва началото на Страстната седмица – последните дни от земния път на Иисус Христос. "Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към Царството Божие, така и навътре към..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

Световната обиколка на Дзукеро минава през София

"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите, с които Дзукеро се отправи на новата си световна обиколка от "Ройъл Албърт хол". Голяма част от нея миналата година беше пренасрочена, в това число и първоначално обявената дата в София. Overdosed'Amore World Wild Tour започна сега с уникално шоу, продължило повече от два часа..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Филип Синапов: Да съхраняваш фолклорната традиция с упование и кураж

Певецът и радиоводещ Филип Синапов , с който "Terra Култура" среща своите слушатели, е човек, осъзнал мисията на живота си в ранна възраст. Младият музикант е посветил ежедневието си на това да съхранява първообраза и целостта на фолклорното ни наследство. Вероятно всеки ден се разминаваме с хора, които не знаят значението на думи като..

публикувано на 29.04.24 в 14:35

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40