Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Силвия Атипова
Снимка: Личен профил

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова, която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България.

Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я отвежда в различни сфери. Първо се занимава с графичен дизайн, след това има собствен бизнес, а сега е част от световната борба с климатичните промени. Атипова се занимава с маркетинг и комуникации във фирма, която оптимизира процесите на работата в големи рафинерии за преработка на отровни вещества. Целта е намаляването на вредните емисии, изхвърляни от предприятията.

Българската аудитория не познава Силвия Атипова като писател. Тя започва да пише книги на английски език под псевдонима Силвия Ашби. Нейните пет романа в жанра романтична комедия не са превеждани на български. Атипова вече е част от лондонската литературна агенция "Дарли Андерсън", която активно работи с автори на жанрова литература. Сегашните ѝ литературни интереси са свързани с писането на социални трилъри.

"От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика. Това много пасва на неспокойната ми натура. Всички работи ми дават различни неща", казва Атипова. Тя споделя, че писането на социални трилъри ѝ дава възможност да предусеща различни варианти на живота и възможни ситуации от истинския свят. Дълго време се е чудила защо пише трилъри, тъй като е изявен пацифист. Това, което я вълнува в жанра, е възтържествуването на справедливостта в края на сюжета. По същата причина Атипова се занимава и с политика. "Клишето, че всичко е политика, е абсолютно вярно", заявява тя и допълва, че от изборите, които правим като общество, зависи всяка една сфера от живота ни. Относно политическия живот у нас, Атипова смята, че финансовият ресурс на държавата е фокусиран в ръцете на хора, които се страхуват, че без властта ще се озоват в затвора.

Тази година в Белгия предстоят много избори. Белгия е административно и териториално разделена страна, за разлика от България, която е силно централизирана. По думите на Атипова белгийският модел на управление и разпределение на ресурси е по-благоприятен за по-малките центрове на местно управление. Атипова вярва, че обществото в България и в Белгия, макар и различно по структура, се вълнува от сходни теми. Проблем у нас е, че все още не можем да обърнем внимание на важни теми като децентрализацията, защото все още се справяме със "спешните" проблеми.

"В момента светът се бори с едни 5 кризи – климатичните промени, войната в Украйна, миграцията, демографската криза и липсата на ресурси. Всяко законодателство, което ЕС променя, ще бъде пречупено през тези 5 кризи. Това е важно за България, защото ние също страдаме от тези пет кризи", заявява Атипова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Пампулова празнува 30 години творчески път с балетна гала

Днес, 29 април, в Международния ден на балета, в Държавната опера във Варна ще се проведе специална балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова. Анна Пампулова е автор и хореограф на танцови, театрални и оперни проекти. Специализирала е съвременни танцови техники във Виена. Тя е доцент, доктор по музикално и танцово..

публикувано на 29.04.24 в 17:45

Начало на Страстната седмица с изложба икони

Православната църква отбелязва началото на Страстната седмица – последните дни от земния път на Иисус Христос. "Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към Царството Божие, така и навътре към..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

Световната обиколка на Дзукеро минава през София

"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите, с които Дзукеро се отправи на новата си световна обиколка от "Ройъл Албърт хол". Голяма част от нея миналата година беше пренасрочена, в това число и първоначално обявената дата в София. Overdosed'Amore World Wild Tour започна сега с уникално шоу, продължило повече от два часа..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Филип Синапов: Да съхраняваш фолклорната традиция с упование и кураж

Певецът и радиоводещ Филип Синапов , с който "Terra Култура" среща своите слушатели, е човек, осъзнал мисията на живота си в ранна възраст. Младият музикант е посветил ежедневието си на това да съхранява първообраза и целостта на фолклорното ни наследство. Вероятно всеки ден се разминаваме с хора, които не знаят значението на думи като..

публикувано на 29.04.24 в 14:35

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40