Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Буров: Обективната позиция не е по средата

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Мая Ценова: Аз не мога са си представя, че светът може да продължи да светува с такава липса на морални норми

Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров, журналист, и с Мая Ценова, преподавател и преводач.

Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред във функционирането на света изобщо. Най-притеснителната тенденция, която виждам, е липсата на адекватна реакция. Ако, да речем, апатията и обезверяването по отношение на вътрешната политика са лесно обясними и оправдаеми, за всичко друго не е естествено, защото тези неща ни засягат."

Въпреки, че е клиширано журналистиката да се определя като кауза, според Буров, тя действително е такава. "Функцията на журналиста е да бъде обективен медиатор между интересите на политиците и очите и ушите на обществото да фокусира вниманието там, където е най-ценно за обществото", смята гостът.

По думите на Буров журналистите винаги са обвързани с някакви зависимости – и в частните, и в обществените медии. "Когато журналист влезе в политиката, той става повече политик", заявява журналистът и изтъква, че много негови колеги не се свенят да демонстрират своите партийни и идеологически пристрастия.  

"Не мисля, че журналистът трябва да е безпристрастен – той трябва да е страстен. Обективната позиция не е по средата. Трябва да наблюдаваш себе си и когато се опитваш да изобличиш нечие лицемерие, да имаш предвид и своето пристрастие", казва Буров.

Анализаторският консенсус по отношение на военния конфликт между Израел и "Хамас" е такъв, сякаш историята започва от 7 октомври 2023 година. В тази връзка Мая Ценова казва: "Това, което искам да вметна по повод термина "конфликт", е, че конфликт съществува още някъде от началото на ХХ век. Той става видим на 2 ноември 1917 година след така наречената "Балфурова декларация", с която правителството на Негово величество британския крал обявява, че гледа със симпатия и ще работи за създаването на национално огнище за евреите в Палестина. От там нататък исторически конфликтът се развива в безкрайно много детайли. Много пъти е забравян от обществеността, замитан е под килима и жертва на това е ставала обективността."

По думите на Ценова израелски журналисти като Гидеон Леви са явление сами по себе си, тъй като това, което те правят, е проява на гражданска смелост от гледна точка на нуждата от обективност. "Журналистите играят важна роля за защитата на самото израелско общество, което е много силно заплашено да се подхлъзне по линията на едно екстремистко правителство, което знае, че, ако войната свърши, то ще падне и министър-председателят му ще бъде изправен пред съдебната система с дела за корупция", заявява Ценова.

По думите на Ценова в политиката остава все по-малко пространство за морал и етика. "Аз не мога са си представя, че светът може да продължи да светува с такава липса на морални норми", добавя тя.

Едно от интересните явления, които се наблюдават още от началото на войната в Украйна, е избирателната солидарност спрямо жертвите на различни конфликти и бежанците. В тази връзка Буров казва: "Първо се демонстрира рязко различно отношение между бягащите украинци и бягащите студенти и работници от Африка. Появиха се мнения на политици как това са друг вид бежанци. Има го чисто расисткият рефлекс, но и цялостна дехуманизация в отразяването не само на конкретните конфликти. Нещата, които се случват в Африка, са ни страшно далечни. В Близкия изток има вече десетилетия войни, които предизвикват мигрантски потоци, но липсва разбиране за причинно-следствените връзки."

Ценова, от своя страна, заявява: "Има една арабска поговорка, която гласи: "Невежият е враг на другите." Когато не познаваш някого, нищо не знаеш за него, естествено е да гледаш на него като на плашило и изхождайки от това, да се настройваш враждебно. Но същата поговорка има и втори вариант: "Невежият е враг на себе си." Отказвайки да контактува с другите, невежият вреди на собствените си интереси. Съществена е ролята на журналистиката  в преодоляването на това невежество."

Ценова споделя, че е запозната с много случаи на отказ за хуманитарна закрила от страна на българските власти с аргумента, че в Газа няма военен конфликт. Междувременно Газа е окупирана територия и няма как да бъде наречена зона без военен конфликт, заявява гостът.

"Съвсем наскоро се навършиха 30 години от геноцида в Руанда. Това е конфликтът, който заедно с Югославските войни стана основа да се създаде някаква международна рамка, Конвенция срещу геноцида. Но днес виждаме как това няма никакво значение. Всички тези институции, създадени, за да предотвратяват най-ужасните неща, които са се случвали през ХХ век, са обезсилени. Няма значение какво е становището на ООН, на "Хюман Райтс Уоч", казва Филип Буров.

"Светът е единственият, който може и би трябвало да реши подобни конфликти", подчертава Мая Ценова.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46