Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище "Иван Вазов" в Париж с голям юбилеен концерт

На 19 май училище "Иван Вазов" в Париж ще има голям юбилеен концерт в театър Théâtre Saint-Léon. 

Ще бъдат връчени част от наградите на децата, участници в първото издание на международния конкурс "Вълшебното перо", който се провежда в партньорство с Изпълнителната агенция на българите в чужбина. 


В конкурса се включиха българчета от 15 държави, в това число и от България. 630 творби бяха журирани от писателите: Лили Спасова, Катя Кремзер, Радослав Гизгинджиев, а председател на журито бе Здравка Евтимова. Тя ще пристигне в Париж, за да връчи наградите на част от спечелилите дечица на 19 май, а на 22 май ще има среща с българската общност в Българския културен институт.

На този концерт премиера ще има песента "Вазовчета", чийто текст създадоха учениците от студиото по журналистика и творческо писане към училището, а един млад и талантлив български композитор – Георги Зайков, написа музика по текста. Вече има професионален студиен запис на песента, както и официален видеоклип. 

Премиерата за българските електронни медии ще бъде на 20 и 24 май. Песента е за българския език. Тя е замислена като песен на училището, но се оказва, че може да се запее от всички български деца в България и в чужбина. Затова искаме Българското училище "Иван Вазов" в Париж да я подари на всички българи по повод 24 май с послание да бъдат Вазовчета и никога да не забравят езика и корените си – разказа в “Артефир” Елена Сачкова, директор на българското училище “Иван Вазов” в Париж.

Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с нея.

Снимки – Българско училище "Иван Вазов" в Париж 

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Амос Оз

За Амос Оз, за идеализма и фанатизма говори съпругата му

В контекста на антиизраелските протести в университетите на САЩ и в Европа Искра Декало разговаря в Израел с Нили Цукерман-Оз, съпруга на най-известния израелски автор, номиниран за Нобелова награда Амос Оз. Роденият през 1939 г. в Йерусалим писател, есеист и професор по литература е автор на около четиридесет книги, преведени на различни..

публикувано на 31.05.24 в 15:14

"Посланичката" – между радостта от живота и стоицизма на скептиците

Обертонове, полусенки, оттенъци. С философски поглед над живота и наблюдателно око на художник Людмил Тодоров създаваше светове в литературата и киното – същевременно магични, автентични и съвременни. Людмил Тодоров е режисьор и сценарист на филмите "Миграцията на паламуда" (2012), "Шивачки" (2007), "Емигранти" (2002), "Двама мъже извън..

публикувано на 31.05.24 в 14:26

50 филма от 18 държави в "Златната липа"

От 1 до 5 юни в Стара Загора започва 11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа". В това издание ще бъдат показани 50 ленти от 18 държави, сред които филми на Нури Бигле Джейлан, Роман Полански и Франсоа Озон. Целта на фестивала "Златната липа" е да популяризира европейското кино в България, като всяка..

публикувано на 31.05.24 в 07:50

Съвременният танцов пърформанс "Опиат"

Съвременният танцов пърформанс "Опиат" е работа на младия актьор Михаил Бонев. Още в периода на обучението си той се вдъхновява от мотиви от историята на именития български поет Пейо Яворов. Първо неговата всепоглъщаща любов с Мина Тодорова, а впоследствие и турбулентния му брак с Лора Каравелов, които прерастват в идея за представление. През..

публикувано на 30.05.24 в 17:35

Нова изложба на Мариана Маринова

Експозицията е подредена в галерия "Интро" и се нарича "Фрагменти". Това по думите на Мария Ландова, която откри изложбата, са фрагментите от личния свят на художничката, свят, който "тя създава, както диша". Рисувани четири години, работите кореспондират със зрителя директно, като го увличат в космоса от цветове и скрити форми и присъствия...

публикувано на 30.05.24 в 16:15