Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна панорама на анимационното кино в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

Започва 15-ото издание на Международния фестивал "Златен кукер" в София

| обновено на 08.05.24 в 18:11

Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и тази година е домакин на 15-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер" от 8 до 12 май в София.

Фестивалът ще представи богата програма с прожекции на най-добрите филми в областта на анимационното изкуство, селектирани в десет различни категории, Майсторки класове, водени от известни аниматори, както и изложби и работилници за деца.

Специален гост на анимационния форум е членът на Международното журито от Франция - Мари Паку, която прави анимация върху чадъри и книги и твори чудеса с тях.

Изложба с творби на обичания художник-аниматор Димитър Димитров – Анимитер ще посреща гостите на фестивала в Аулата на академията преди всяка прожекция.

Прожекциите са с вход свободен!

Наградите на тазгодишния "Златен кукер" ще бъдат връчени на 12 май от 20.00 часа в Аулата на НАТФИЗ.

Вижте кои са:

Селектираните филми в десетте категории;

Майсторските класове;

Програмата на МФ "Златен кукер";

Селекционната комисия и Журито;

Каталога.

Международният фестивал на анимационния филм "Златен Кукер " се организира от Анимационно студио АНИМАРТ и БАНХА – Българската асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременният танцов пърформанс "Опиат"

Съвременният танцов пърформанс "Опиат" е работа на младия актьор Михаил Бонев. Още в периода на обучението си той се вдъхновява от мотиви от историята на именития български поет Пейо Яворов. Първо неговата всепоглъщаща любов с Мина Тодорова, а впоследствие и турбулентния му брак с Лора Каравелов, които прерастват в идея за представление. През..

публикувано на 30.05.24 в 17:35

Нова изложба на Мариана Маринова

Експозицията е подредена в галерия "Интро" и се нарича "Фрагменти". Това по думите на Мария Ландова, която откри изложбата, са фрагментите от личния свят на художничката, свят, който "тя създава, както диша". Рисувани четири години, работите кореспондират със зрителя директно, като го увличат в космоса от цветове и скрити форми и присъствия...

публикувано на 30.05.24 в 16:15

Скулптурите на Павел Койчев гледат, приютяват и звучат

Навършиха се 20 години от основаването на софийската галерия "Ракурси". За да отбележи юбилея, галерията покани големия наш скулптор Павел Койчев да направи изложба, която беше открита преди два дни. А той е рожденик днес! Честит да е! Павел Койчев е избрал да покаже в експозицията свои ранни произведения от бронз от 1990-1991 година. Тези..

публикувано на 30.05.24 в 14:52
Зорница Маринкова, Ралица Туджаро и Венцеслав Димитров

Първи юни с Младежкия театър "Николай Бинев"

Младежкият театър "Николай Бинев" организира  детски празник за децата през уикенда като освен представленията в афиша, които зрителите ще могат да видят, ще има и ателиета с актьорите. Скоро театърът ще има и своята нова куклена сцена. А повече за това разказват актьорите Венцеслав Димитров, Зорница Маринкова и Ралица Туджаро в "Артефир".  "Празникът..

публикувано на 30.05.24 в 13:55