Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

| обновено на 09.05.24 в 10:06
Снимка: БНР

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда, разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен фактор за устойчивото развитие.

Особено внимание той обърна на градските реки, разказвайки за успешните инициативи за почистването на река Бели Лом в Разград, което довело до подобряване на качеството на въздуха и повишаване на общественото внимание към състоянието на водните тела. Проектите в София, където според него реките често са приети за канали, също бяха обект на дискусия. Попов изтъкна потенциала за преобразяване на града чрез реките, които могат да служат като оси за пешеходна и вело инфраструктура.

Той не пропусна да засегне и темите за велоалеите и паркинг пространствата, посочвайки, че тези аспекти на градската инфраструктура трябва да се разглеждат в контекста на цялостното развитие на града. Попов критикува необоснованото разрастване на градовете в съседни села, което води до струпване в централната част на града и създава проблеми заради недостатъчна инфраструктура в близките населени места. 

На финал той коментира и "широко неразбраната" в България Зелена сделка на ЕС, обяснявайки, че това е комплексна стратегия, която се стреми да интегрира различни подходи за справяне с климатичните промени. Попов спомена и влиянието на руската пропаганда и обществената реакция след кризи като пандемията от Covid-19 и енергийната криза, като фактори, които внасят допълнително напрежение към възприемането на зелените политики.

На климатичните промени ние гледаме или като нещо, което е далечно и неясно, или като нещо, което е неизбежно и ние не можем да направим нищо. И двата подхода са грешни – ние можем да направим нещо, но това е глобално усилие, което е напът да ги овладее в някакво поносимо развитие", твърди той.

"Има и следкризисна обществена реакция, след пандемията и стреса от войната в Украйна. След овладяването на проблемите – и тези, породени от Covid-19, и към страховете от възможна енергийна криза, се добави едни нов гняв към хората за това, което се случи", посочва още той.

В заключение той подчерта значимостта на предстоящата среща на Междуправителствената група по климатичните промени, която ще се проведе в България този юли, окачествявайки я като "най-голямото научно събитие в историята на страната ни".

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер в Първо студио на Българското национално радио (БНР) ще се проведе церемонията "Музикант на годината". Събитието започва в 19:00 часа и входът е свободен . Слушателите на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" имаха възможност да направят своите предложения в пет различни категории. Специално жури определи номинациите за..

публикувано на 31.05.24 в 11:20