Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

| обновено на 16.05.24 в 09:01
Доц. Росен Калпачки
Снимка: Ани Петрова

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица.

В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия център за лечение на инсулт в Столичната университетска болница "Св. Анна", сподели своето мнение по този въпрос.

Доц. Калпачки посочи, че едно от основните предизвикателства при нелекуваните инсулти е навременното постъпване на пациентите в болницата. Симптомите на инсулт често са трудни за разпознаване от самия пациент, което води до закъснение в търсенето на медицинска помощ. Той подчерта, че има критично време, в което околните хора трябва да разпознаят симптомите и да реагират адекватно.

Българските граждани, според Калпачки, са наясно с необходимостта от търсене на спешна медицинска помощ при инсулт. Проблемът възниква при довеждането на пациента до подходящ лечебен център, където може да се проведе съвременно лечение 24/7.

Съвременното лечение на инсулт в световен мащаб включва метода тромболиза. През изминалата година около 50 клиники в България са извършили поне една тромболиза годишно, като при повече от половината тази процедура е извършвана един път месечно. Той подчерта, че в региона, където има център за лечение на инсулт, пациентите трябва да бъдат насочвани приоритетно натам.

Доц. Калпачки препоръчва Спешна помощ да въведе изискване за приоритетно довеждане на пациенти с инсулт до специализираните центрове. Това би увеличило броя на навреме доведените пациенти и би позволило на медицинските екипи да работят по-ефективно и да спасяват повече човешки животи.

По неговите думи в България има около 50 000 инсулта годишно, което означава, че на всеки 10 минути някой получава инсулт. Често инсултите започват с един от трите симптома: внезапно изкривяване на лицето, внезапна промяна в говора и внезапна слабост в едната или другата ръка.

Основното предимство на тромболизата е драматичното увеличаване на броя на хората, които се възстановяват напълно след инсулт. Когато пациентът пристигне навреме и медицинският екип е опитен, лечението на инсулт в България не отстъпва на световните практики. Проблемите според доц. Калпачки възникват при късното разпознаване на симптомите и закъснялото придвижване на пациента до болницата.

Доц. Калпачки отбелязва, че следболничното лечение на пациентите с инсулт също представлява сериозен проблем. Въпреки перфектно проведеното лечение в болницата, пациентите често излизат с допълнителни нужди, които остават на грижите на техните семейства. Изкуственият интелект, който може да разпознава симптомите на инсулт, вече е наличен на отделни места и представлява допълнителна надежда за по-бързо и точно диагностициране на инсултите.

Въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение е необходима стъпка за подобряване на здравната система в България. Това предложение, подкрепено от Асоциацията за инсулти "Афазия" и медицински експерти като доц. Росен Калпачки, може да спомогне за спасяването на много човешки животи и за подобряване на качеството на лечение на инсултите в страната.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва третото издание на Board Game Fest

Националният фестивал Board Game Fest 2024 отново предлага по нещо за всеки. За трета поредна година събитието ще посрещне в село Чавдар запалените фенове и всички ентусиасти, които проявяват интерес към необятния свят на настолните игри. Фестивалът, организиран от екипа на онлайн проекта CollectiveView, с подкрепата на община Чавдар, ще се..

обновено на 11.06.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

От емигрант до експерт: Историята на Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова е българка, родена и израснала в София, която е реализирала своята американска мечта с убеждението, че всеки успех в живота се постига благодарение на образование и познание. Водена от неуморен стремеж към самоусъвършенстване, тя успява да преодолее редица трудности и да постигне забележителни успехи както в САЩ, така и в..

обновено на 11.06.24 в 12:32

"Само за мъже" на Росен Кутелов – книга за метода на правилния отговор

Новата книга “Само за мъже” на Росен Кутелов по духовит начин описва типичните недоразумения в отношенията между мъжа и жената, породени от различията между тях. Да познаваш същността на другия често е пътят да установиш хармония във всекидневното общуване. Ето защо всяка глава се спира на отделен проблем, разкривайки на всеки от двамата това, което не..

публикувано на 11.06.24 в 11:17

Проф. Васил Киров: За индустрия 4.0 и бъдещето на работната сила

Слуховете за смъртта на човешкия труд са силно преувеличени. Естествен процес от цивилизационното развитие е изчезването или преформатирането на познати професии и появата на нови такива. За бъдещето на работната сила в "Нашият ден" говори проф. Васил Киров от Института по социология и философия на БАН. Преди време учените от Оксфорд Карл..

публикувано на 11.06.24 в 10:55

Възможна ли е обща икономическа стратегия на страните от Балканите?

На 7-8 юни в Банко се проведе Балкански икономически форум , организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара в партньорство с Българо-румънската търговско-промишлена палата. За възможните инвестиции и укрепването на икономическите връзки между страните от Балканския полуостров в "Нашият ден" говорят Бурхан Немутлу и адв. Виктор..

публикувано на 11.06.24 в 09:24