Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в еврозоната – кога?

Николай Василев: Не смятам, че българите са против еврозоната – никога не са били информирани какво е еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава, а размерът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога?". В събитието, организирано от Българската асоциация на сертифицираните финансови аналитици, участваха експерти, политици и лидери от България и други страни членки на ЕС. Те се опитаха да дадат отговор на въпроса кога страната ни ще стане част от еврозоната, след като БНБ и банковият сектор са подготвени за въвеждане на еврото.  

Кога ще видим България в еврозоната – в "Нашият ден" разговаряме с Николай Василев, председател на Българската асоциация на сертифицираните финансови аналитици.

Василев заявява, че очаква влизането на България в еврозоната още от 2005 година, когато Симеон Сакскобургготски, като министър-председател, подписва договора за присъединяване към ЕС. За съжаление вече 19 години страната ни не членува нито в Шенген, нито в еврозоната, нито в ОИСР, изтъква икономистът.

По време на конференцията "България в еврозоната, кога?" своя политически опит в сферата споделят трима бивши премиери на страни от ЕС – Волфганг Шусел (Австрия), Адриан Настасе (Румъния) и Джоузеф Мускат (Малта). Сред гостите са финансовите министри на Гърция и Кипър, осъществили приема на двете страни в еврозоната, както и посланичката на Словения.

"Смятаме, че българското общество се нуждае от много повече информация. Не смятам, че българите са против еврозоната – никога не са били информирани какво е еврозоната", заявява Василев, според когото нито едно правителство от 2005 година насам не е направило нищо за въвеждането на единната европейска валута в България. По думите на Василев хаосът в последните няколко години допълнително е отложил влизането в еврозоната, като сменящите се правителства, обявили се "за" еврото, по-скоро са работили срещу него.

Ползите за България, като част от еврозоната, Василев описва така: "Сега целият бизнес и всички граждани, които пътуват, трябва постоянно да обменят валути, при което губят някакъв процент. Тези загуби общо са много стотици милиони. Когато държава е в еврозоната, към нея потичат много инвестиции." Членството в еврозоната означава развитие на туризма, инвестициите, търговията – то би представлявало свобода и гордост, смята Василев.

Гостът обръща внимание, че информационната кампания, която протича в момента, е формална и недостатъчна. Няма политик, който да е застанал пред обществото с името и авторитета си, за да заяви категорично необходимостта от въвеждане на европейската валута.

Василев обяснява кои, според него, са проблемите, които България трябва да преодолее, за да осъществи най-сетне своето влизане в еврозоната. По думите на госта цялата политика от 2021 година насам е проинфлационна. "Безкрайно раздаване на пари повишава инфлацията, затова сега не отговаряме на инфлационния критерий", смята Василев.

"България влезе изненадващо и грозно в сивия списък за пране на пари и развитие на международния тероризъм. Нито едно правителство и политик не е споменало този проблем, защото нищо нямат намерение да направят", заявява гостът.

Необходимо е да бъдат запълнени и бюджетните дефицити от близо 3% и да се достигне до излишъци в бюджета, по думите на Василев. "Като икономист, ви казвам, че не е вярно, че дефицитите правят хората по-богати", заявява той.

На първо място, най-важно е да има политическа воля за навлизане в еврозоната, акцентира икономистът. България е държава с валутен борд от 27 години и има фиксиран валутен курс към еврото, обяснява Василев.  

На телефонната линия на предаването се включва и 19-годишната Елеонор Спасова, абитуриентка от Софийската математическа гимназия, вече приета в университета Уортън – Пенсилвания. В ефир прозвучава откъс от речта на Спасова, развълнувала всички присъстващи на конференцията: "Мечтая следващия път, когато мой състудент ме попита откъде съм, да свърже името България не с корупцията и рекордния брой предсрочни избори, а с иновации, с компании еднорози, с медали по математика и природни науки, с литературни награди. Мечтая гордо да мога да кажа, че с моите приятели от Европа сме от едно семейство и членуваме в едни и същи отбори."

Василев завършва разговора с призива: "Не вярвайте, уважаеми слушатели, на фантасмагориите на хората, които не искат България да бъде част от западния свят, че еврозоната означава инфлация."

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер в Първо студио на Българското национално радио (БНР) ще се проведе церемонията "Музикант на годината". Събитието започва в 19:00 часа и входът е свободен . Слушателите на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" имаха възможност да направят своите предложения в пет различни категории. Специално жури определи номинациите за..

публикувано на 31.05.24 в 11:20